Romania doreste sa valorifice la maxim potentialul Marii Negre

viata-subacvatica-la-Marea-Neagra
Romania doreste sa valorifice la maxim potentialul Marii Negre

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a participat joi la conferinta “Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre. Intensificarea cooperarii marine si maritime”, desfasurata la Bucuresti.

Salutand prezenta la eveniment a comisarului european pentru afaceri europene si pescuit, Maria Damanski, ministrul Rovana Plumb a subliniat ca interesul statelor riverane rezida in valorificarea in totalitate a potentialului de dezvoltare al Marii Negru, in beneficiul direct al cetatenilor. „Oportunitatile oferite de Politica Maritima Integrata, modelul european de guvernanta in materie, ilustrate prin „Cresterea Albastra”, reprezinta stimulente concrete pentru cresterea economica si crearea de noi locuri de munca in regiunea noastra”, a aratat ministrul MMSC.

In discursul sau, Rovana Plumb si-a exprimat speranta ca lansarea primului proiect derulat in cadrul Parteneriatului pentru Mediu al Sineriei va fi urmat de demersuri sustinute pentru implementarea altor asemenea actiuni.

In ceea ce priveste Dunarea, prezentat drept „coridor care poate facilita conexiunea dintre pietele europene si Marea Neagra si, prin aceasta, Marea Caspica si Asia Centrala”, ministrul MMSC a declarat ca Romania sprijina „o complementaritate sporita intre domeniile de cooperare la Marea Neagra si ariile prioritare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii”, evidentiind, in acest sens, proiectul in derulare de imbunatatire a transportului intermodal in zona porturilor la Dunare si Marea Neagra.

In acelasi timp, ministrul Rovana Plumb a subliniat ca Romania doreste sa contribuie direct la demararea unor initiative concrete in domenii precum dezvoltarea cooperarii stiintifice pe linie de cercetare-dezvoltare-inovare, utilizarea durabila a resurselor biologice marine sau monitorizarea si reabilitarea calitatii mediului.

Evenimentul de la Bucuresti, a mai spus ministrul MMSC, isi propune, ca pas esential in identificarea celor mai eficiente cai pentru stimularea cooperarii in cadrul unor noi proiecte inter-sectoriale reciproc avantajoase, sa stabileasca o serie de contacte directe si de substanta intre toti actorii interesati, autoritati locale, institute de cercetare, universitati, companii, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *