Romania isi va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.

Romania isi va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.
Romania isi va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, a explicat ca s-a observat o ieftinire a gazelor de import odata cu scumpirea gazelor de productie interna.

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul trecut, Romania a importat cu 50% mai putine gaze decat in 2012. Anual, Romania importa in jur de 20% din consumul de gaze.

„Scaderea consumului si a pretului gazelor de import – pana la 400 de dolari, in medie, pentru consumatorii reglementati – ne-a facut sa platim cu 1,3 miliarde de dolari mai putin pentru gazul extern“, a precizat Havrilet. Acesta a mai spus ca nu este posibila inghetarea pretului in urmatorii 14 ani, in conditiile in care Romania isi va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.

In plus, Romania a beneficiat de mai multe derogari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pietei gazelor. „Noi trebuia sa liberalizam piata in 2007. In 2009, alte directive ale UE prevedeau liberalizarea in 2011, deci s-au tot strans aceste date, facand ca negocierea Guvernului cu institutiile financiare sa fie dificila si sa se aplice greu“, a mai spus presedintele ANRE.

Havrilet a adaugat ca suspendarea calendarului de liberalizare ar putea fi posibila doar pentru piata reglementata, care inseamna circa 15% din totalul pietei de gaze. El a amintit ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 2%, de la 1 aprilie, iar, pentru consumatorii non-casnici, majorarea va fi de 5%.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente