Romania se afla pe locul 10 in topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, europenii aruncand in medie 180 kg de mancare pe cap de locuitor anual, conform datelor publicate de Eurostat.
Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne in tarile dezvoltate, poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeana drept an al luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare.
„Risipa de alimente in Romania este sub nivelul din alte state occidentale, insa se remarca o crestere a acestui fenomen si pe plan local, ca urmare a modificarilor obiceiurilor de consum”, a declarat Mioara Bolozan, marketing manager Whirlpool Romania.
Ea a adaugat ca aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generata de gospodariile individuale.
Cauzele principale ale acestei risipe sunt planificarea defectuoasa – anumite segmente de populatie supraestimeaza nevoia de consum si cumpara prea multa mancare, mai ales in contexte de tipul aniversari sau sarbatori – si depoziteaza incorect produsele alimentare in frigider si camara.
Pentru ca alimentele sa reziste cat mai mult in frigider trebuie respectati anumiti pasi. In primul rand, frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat pentru a permite circulatia vaporilor de aer (in caz contrar frigiderul nu va putea raci la parametrii optimi iar mancarea se va deteriora mai rapid).
Conservarea alimentelor in conditii optime se poate face pastrand o temperatura constanta de aproximativ 4°C si un nivel adecvat de umiditate (70-85%) in cavitatea frigiderului. Produsele achizitionate inaintea ultimei sesiuni de cumparaturi nu trebuie sa ramana in spatele rafturilor.
Trebuie evitata introducerea in frigider a mancarii gatite atunci cand e calda sau fierbinte, deoarece schimbarea brusca de temperatura va afecta gustul mancarii, dar mai ales va duce la aparitia condensului in frigider. Caldura vasului va radia, determinand condens si alterarea conditiilor de depozitare (alimentele pot mucegai).
Congelatorul joaca de asemenea un rol important in a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Continutul natural de apa din alimente se transforma in cristale de gheata, eliminand activitatea bacteriana.