Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sasein UE  in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic
Romania ocupa locul sasein UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene.

Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe anul 2012, care analizeaza cifrele pentru anul 2011.

Poate ca nu multi stiu ca Romania este unul dintre putinele state din Uniune care cultiva pe scara larga plante modificate genetic. Tara noastra figureaza in raportul oficial la nivelul UE cu 600 hectare pe care s-a obtinut, in 2011, roada din organisme modificate genetic. In total, in 2011, doar opt state membre aveau suprafete semanate cu asemenea culturi, printre care si Romania. In doua dintre aceste tari, Germania si Suedia, suprafata pe care agricultorii locali cultiva plante modificate genetic este mai mica de 100 de hectare.

In total, in anul 2011, in intreaga Uniune Europeana s-a obtinut roada din culturi modificate genetic de pe o suprafata totala de 114.700 hectare. Cea mai mare parte din aceasta suprafata, 97,3 mii hectare, sau aproape 85% din total, sunt cultivate cu OMG in Spania, mai arata raportul european.

Comisia Europeana si-a exprimat, pe parcursul timpului, reticenta cu privire la introducerea organismelor modificate genetic. In prezent, legislatia europeana prevede faptul ca o cultura modificata genetic trebuie aprobata mai intai la Bruxelles si, dupa ce aceasta este verificata de specialisti si se obtin toate avizele necesare, Comisia permite fiecarui stat membru sa decida daca va permite sau nu cultivarea cu acest produs.

Suprafetele de teren din UE cultivate cu organisme modificate genetic in scopuri comerciale cuprind, in cea mai mare parte, porumb, cartofi Amflora, soia, porumb, bumbac, rapita sau sfecla de zahar. Pe supafete nesemnificative mai sunt cultivate alte soiuri de cartofi modificati genetic, tutun, papaya, dovlecei si piper dulce, precizeaza raportul oficial al Comisiei Europene.

Cea mai mare suprafata cultivata cu OMG din lume este in Statele Unite ale Americii: 69 milioane hectare, reprezentand 43% din total.

Chiar saptamana trecuta, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, a declarat ca omenirea nu are nevoie de organisme modificate genetic pentru a eradica problema foametei. Pe de alta parte, totusi, acesta a spus ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *