Romania, pe locul 25 in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice

Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor
Romania, pe locul 25 in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice
Romania, pe locul 25 in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice

Romania a coborat noua pozitii in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice, ajungand pe locul 25 din 61 de pozitii cuprinse in Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2015 (CCPI 2015), lansat luni de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) in cadrul Conferintei ONU privind Schimbarile Climatice de la Lima (Peru).

Potrivit unui comunicat transmis, marti, AGERPRES, din cei 15 indicatori evaluati, Romania a obtinut cel mai bun scor la capitolul ‘Tendinte in Eficienta’, unde se evalueaza structura si eficienta sistemului energetic si a mixului energetic si unde tara s-a clasat pe pozitia a 7-a. ‘La polul opus, cel mai prost rezultat inregistrat a fost la capitolul care jurizeaza prestatia tarii in politicile internationale de combatere a schimbarilor climatice, unde tara noastra ocupa locul 58. Acest calificativ se datoreaza prestatiilor foarte slabe in negocierile internationale pe teme de schimbari climatice si mai ales semnarii alaturi de grupul tarilor Visegrad plus Bulgaria a unui acord impotriva tintelor propuse pentru schimbari climatice prin strategia Europa 2030. Alte puncte slabe sunt cantitatile mari de emisii provenite din transportul rutier, criteriu la care Romania se situeaza pe locul 46 sau transportul aerian, categorie la care suntem pe 45’, se precizeaza in comunicat.

CCPI 2015 a evaluat si ordonat intr-un clasament 58 de state cu impactul cel mai mare din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizand nivelul de emisii si politicile nationale. La analiza au participat peste 200 de experti din toate cele 58 de state. ‘Ca si la Indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Astfel, clasamentul a inceput de la pozitia 4 unde s-a clasat Danemarca, urmata de Suedia si Marea Britanie. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Kazakhstan, Australia si Arabia Saudita’, se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, la nivel mondial, emisiile globale au atins un nou varf, dar evolutiile recente indica o disponibilitate de actiune privind protectia climei. ‘In unele tari, cum ar fi Danemarca (Locul 4) Suedia (Locul 5) precum si in Regatul Unit (Loc 6) se inregistreaza o reducere a emisiilor. Pe cealalta parte a globului, China (Locul 45), cel mai mare generator de emisii din lume, arata imbunatatiri in sectorul eficientei energetice si a investitiilor masive in energie regenerabila’, se mentioneaza in comunicat.

In plus, cele mai recente evolutii arata ca deceniul de boom al carbunelui pare sa se fi terminat, oferind o noua speranta pentru protectia climei la nivel global, se subliniaza in document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *