Padurea sadita toamna trecuta langa localitatea bacauana Comanesti, in cadrul campaniei “Romania prinde radacini” initiata de Realitatea TV este mai mare cu cinci hectare incepand de sambata, 4 aprilie. Caravana a revenit pe Valea Trotusului si a plantat cu sprijinul voluntarilor inca 26.000 de puieti de brad, molid si paltin pe un teren accidentat.
romania prinde radacini
Dupa actiunile de plantare desfasurate cu succes in judetele Ialomita, Dolj si Iasi, campania “Romania prinde radacini” a continuat pe Valea Trotusului, locul in care, in vara anului 2008, s-au produs inundatii catastrofale cauzate in principal de taierea abuziva a copacilor. Procesul de refacere a padurii a fost inceput in luna octombrie, iar intoarcerea echipei aici este dovada ca misiunea televiziunii de stiri si a partenerilor sai este continua si sustinuta.

Un numar impresionant de voluntari

Cei 3.000 de voluntari au lucrat sambata pe un teren de cinci hectare de langa plantatia inceputa anul trecut, un teren accidentat si greu accesibil. Actiunea a durat aproape sase ore. Printre cei care au plantat arbori s-au numarat presedintele Consiliului Judetean Bacau – Dragos Benea, prefectul judetului – Dorian Pocovnicu, primarul localitatii Comanesti – Viorel Miron si primarul municipiului Bacau – Romeo Stavarache. Au venit si parlamentarii din judet, printre care Tudor Chiuariu, Gabriel Berca, Iulian Iancu si Vasile Gherasim. Vicepresedintele PNL Mariana Campeanu, care a mai plantat aici cand era ministru al Muncii, a revenit si ea la Comanesti. S-au mai alaturat voluntarilor un grup de alpinisti si un grup de motociclisti.

Plantarea de la Comanesti duce mai departe seria de impaduriri care a cuprins in aceasta primavara o padure calamitata din Ialomita, un lot din “desertul Olteniei” si o regiune cu alunecari de teren frecvente de langa Iasi. La Suditi, Dabuleni si Iasi s-au plantat in total peste 115.000 de arbori, in zilele de 15, 22 si 27 martie.

Numarul voluntarilor a crescut de la un judet la altul, culminand cu recordul de pana acum – 6.500 de persoane la Iasi. Comparativ cu cei 5.000 de voluntari care au participat la cele trei zile de plantare din 2008, in judetele Suceava, Neamt si Bacau, este o crestere fara precedent care demonstreaza succesul actiunii.

“Romania prinde radacini” – parteneri

Campania “Romania prinde radacini” face parte din programul “Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Catavencu se implica responsabil si sustinut in politicile de mediu.

Inceputa in toamna anului 2008, “Romania prinde radacini” se deruleaza in colaborare cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva, Organizatia Non-Guvernamentala MaiMultVerde si cu sustinerea Petrom. Lucrarile se desfasoara in colaborare cu Consiliul Judetean Bacau si cu Consiliul Local Comanesti.

Campania se intinde pe o durata de 5 ani, cu plantari succesive primavara si toamna, iar Realitatea TV transmite in direct aceste mari actiuni de voluntariat in sprijinul padurii si al unui viitor mai curat pentru generatiile viitoare.

“Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decat sa lasi dupa tine o padure, si nu un arbore. Daca fiecare dintre noi si-ar lua in serios destinul, am avea o tara bogata, frumoasa si curata. Noi am inceput cu padurea, pentru ca “Romania prinde radacini” inseamna mai mult decat a planta. inseamna sentimentul comunitar, apartenenta la un loc, adica identitate. si fiecare dintre noi e dator sa si-o construiasca”, declara Mihai Tatulici, initiatorul si realizatorul campaniei “Romania prinde radacini”.

IAA Romania si Gala “Oameni pentru oameni” au premiat campania “Romania prinde radacini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.