Romania risca sanctiuni de la UE pentru ca nu protejeaza speciile salbatice

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, initierea procedurii de infringement – incalcare a prevederilor Tratatului UE – impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcand directiva europeana in acest sens.

Autoritatile de la Bucuresti spun ca legea a fost intarziata de scandalul Remes

Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de Comisia Europeana urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamani.

Pe de alta parte, Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat agentiei Rompres ca analiza facuta de Minister privind ariile protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare a fost finalizata inca de saptamana trecuta, insa nu a fost avizata din cauza scandalului jurul fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes.

Potrivit tratatului de aderare, Romania era obligata sa ia masurile necesare – care sa respecte directivele si deciziile din tratat – incepand cu data aderarii, fara sa i se fi acordat vreo perioada de tranzitie in acest domeniu.

Romania trebuie sa raspunda in doua luni la avertismentul Comisiei Europene privind biodiversitatea

Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in conformitate de prevederile Tratatului UE. Intr-o prima faza, autoritatile de la Bruxelles vor trimite o scrisoare de atentionare, in care se solicita ca, in termen de doua luni, tara respectiva sa trimita Comisiei observatiile sale.

In functie de raspunsul primit, Comisia Europeana apeleaza la asa numita „parere argumentata”, acesta fiind de fapt un nou avertisment. In cazul in care nici de aceasta data problema nu este rezolvata, Comisia aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

Daca in urmatoarele patru luni problemele nu vor fi rezolvate, se poate ajunge la situatia in care Comisia Europeana sa dea in judecata Romania la Curtea de Justitie, pentru incalcarea legislatiei europene. Tot ieri, Comisia Europeana a trimis avertismentul scris final Maltei, pentru ca permite organizarea de vinatori impotriva a doua specii de pasari primavara, o perioada cruciala pentru migratia si inmultirea pasarilor.

Conform „Directivei Pasarilor”, statele membre UE sint obligate sa desemneze Zone Speciale Protejate pentru a avea grija de speciile salbatice de pasari, de a le asigura locuri de iernat si spatii de oprire pe rutele de migratie. Conform comunicatului dat miercuri de Comisia Europeana, Executivul utilizeaza „cele mai bune informatii ornitologice disponibile” pentru a stabili daca un stat membru si-a indeplinit obligatia de a stabili Zonele Speciale Protejate.

Prin Tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa respecte legislatia din domeniul protejarii biodiversitatii si nu beneficiaza de vreo perioada de tranzitie in privinta stabilirii de Zone Speciale Protejate. Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat ca infiintarea Zonelor Speciale trebuie indeplinita urgent, pentru a proteja flora si fauna. „Aceasta obligatie este cruciala daca vrem sa indeplinim tinta UE de a opri pierderile din domeniul biodiversitatii pina in 2010”, a spus Dimas.

Probleme si la calificarile profesionale
Comisia Europeana a decis sa initieze procedura de infringement impotriva a 22 de state membre UE (inclusiv Romania) care inca nu au luat masuri in sensul recunoasterii calificarilor profesionale din Romania si Bulgaria, tari care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007. Atit timp cit directiva nu apare transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre, specialistii care au calificari primite in Romania si Bulgaria risca sa suporte proceduri birocratice greoaie inainte de a putea sa isi exercite dreptul lor de a lucra oriunde in UE.

Sursa: CCEG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *