Romania, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deseurile italienilor la Medgidia

0
587
România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde de?eurile italienilor la Medgidia
România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deşeurile italienilor la Medgidia
Romania, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deseurile italienilor la Medgidia
Romania, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deseurile italienilor la Medgidia

Romania a ajuns groapa de gunoi a Europei si nu numai. Printre tarile exotice care prefera sa exporte deseuri in Romania se afla Tanzania, Zimbabwe, Guatemala, Uganda sau Mozambic. In anul 2011, 40 de state ne-au trimis o cantitate de aproape 850.000 tone de deseuri. Iar, in 2012, cantitatea de deseuri ajunsa pe teritoriul Romaniei a atins cota de 2,23 milioane tone. Deseurile au intrat in tara cu acordul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, condusa de presedintele cu rang de secretar de stat Mihai Faca.

Dar Romania a ramas principala destinatie pentru deseurile italienilor. La inceputul lunii ianuarie, mirosul intepator al deseurilor i-a facut pe inspectorii Corpului de Control al Ministerului Mediului sa solicite ajutorul Garzii Nationale de Mediu si Agentiei Natioanle pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru a-i lua urma. Pe 8 ianuarie a.c. mirosul i-a condus pana in danele 19 si 20 ale Portului Medgidia. Nu mica le-a fost mirarea cand au vazut tonele de deseuri importate din Italia pentru a fi folosite pe post de combustibil in procesul de fabricare a cimentului de catre gigantul francez Lafarge Ciment.

Gunoi italian
Inspectorii de la Mediu au luat la puricat deseurile gasite in Portul Medgidia, timp de patru zile. La finalizarea controlului, au constatat ca in portul Medgidia exista doua transporturi de deseuri transferate in vederea valorificarii prin co-incinerare: transport de anvelope scoase din uz, respectiv transport de deseuri combustibile. Totodata, reprezentantii ANPM au prelevat probe din balotii de deseuri compactate identificate pe platforma danei 19 a portului Medgidia si in vecinatatea acesteia. “Prelevarea de probe a fost realizata in prezenta reprezentantilor SC Lafarge Ciment (Romania) SA si SC Romtruck Logistic SRL, urmand intocmai etapele procedurii de prelevare de deseuri care a fost aprobata. In urma analizelor de laborator se va stabili daca deseurile municipale tratate mecanic provenite din Italia sunt conform notificarii, in sensul in care corespund codului sub care au fost inregistrate”, a precizat Garda Nationala de Mediu pentru Jurnalul National. Pana la finalizarea analizelor de laborator, compania Lafarge a fost amendata cu suma de 40.000 lei pentru ca nu a inregistrat in rapoartele privind deseurile receptionate si valorificate, deseurile ramase din transportul naval anterior celui din 29 decembrie. O alta societate detinuta de grupul Lafarge, Eco Gest SA, a fost amendata cu 100.000 lei pentru ca in data de 10 ianuarie nu a respectat prevederile din Autorizatia de mediu nr. 497 din 08.11.2010 referitor la notificarea autoritatii competente pentru protectia mediului privind aparitia unor elemente noi in desfasurarea activitatii. Potrivit Registrului Comertului, aceasta societate este detinuta in proportie de 99,997% de Lafarge Ciment Romania SA, restul actiunilor fiind in proprietatea cetateanului francez Paul Eric Richard Vu Huy Dat, care detine functia de director financiar in cadrul grupului Lafarge.

Pentru a vedea cum au ajuns deseurile municipale din Italia in Romania, am facut o solicitare in baza Legii 544/2001, privind accesul la informatiile publice, catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pentru ca aceasta institutie aproba sau refuza importurile de deseurile in Romania. Numai ca presedintele Mihai Faca a incercat sa ascunda gunoiul sub pres, transferand responsabilitatea catre Ministerul Mediului. La fel a procedat si cand a fost intrebat de cantitatea totala de deseuri care intra anual in Romania. Cu chiu cu vai, a spus ca anul trecut, in Romania au intrat peste 2,23 milioane tone de deseuri. Aproape de trei ori mai mult decat in anul 2011.

Intr-un final, Ministerul Mediului a precizat ca Lafarge a importat deseurile direct din Italia, de la firma Deco SpA. “Referitor la importurile de deseuri din Italia catre Romania, si anume de la SC DECO SpA Italia catre SC Lafarge Ciment Romania, exista doua notificari, una in septembrie 2011 pentru o cantitate de 30.000 tone (realizate pana in prezent 16.492 tone) si una in luna decembrie 2012 pentru o cantitate de 25.000 tone (realizate pana in prezent 2.000 tone).” Potrivit presei din peninsula, patronul firmei Deco SpA, Rodolfo Di Zio, a fost arestat la domiciliu in 2010 pentru coruptie, delapidare si abuz in serviciu de catre autoritatile din Pescara. Alaturi de Di Zio au mai fost anchetati senatorii Paolo Tancredi si Fabrizio Di Stefano, dar si fosta consiliera Daniela Stati, primarul din Teramo Maurizio Brucchi, Paolo Bellamio (component al Colegiului Sindical al Team) si Vittorio Cardarella (fost administrator delegat al Team). Acestora li se adauga consilierul Venturoni, Ettore Di Zio, Giovanni Faggiano (fost administrator delegat al Enerambiente), Sergio Saccomandi (fost presedinte al Team), Ottavio Panzone. “Potrivit primelor informatii ar fi vorba de una dintre cele mai importante anchete efectuate vreodata in Abruzzo si de parchetul din Pescara. Anchetatii, toti legati intre ei, potrivit anchetatorilor incercau sa realizeze un incenerator in Abruzzo. In urma acestei anchete a fost apoi demarata investigatia asupra grupului Stati”, sustin jurnalistii italieni. Si totusi de ce ii este frica presedintelui Mihai Faca de la Agentia pentru Protectia Mediului sa raspunda unor intrebari legate cine aduce gunoiul in Romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.