Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleara. „Va trebui sa schimbam mentalitati”

0
479
România, una din cele 32 de ??ri care de?in tehnologia întregului ciclu nuclear
România, una din cele 32 de ţări care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear
Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleara. "Va trebui sa schimbam mentalitati"
Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleara. „Va trebui sa schimbam mentalitati”

Pe 11 martie 2011, Japonia a fost devastata de unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria recenta. Seismul a fost urmat de un tsunami care a ucis zeci de mii de oameni si a provocat un grav accident nuclear la centrala Fukushima.

Lady Barbara Judge, avocat si femeie de afaceri in varsta de 66 de ani cu dubla cetatenie americana si britanica, a fost chemata de TEPCO ( Tokyo Electric Power Company – compania care gestioneaza centrala Fukushima) sa ajute la relansarea programului de energie nucleara al japonezilor, care a fost complet suspendat in martie 2011.

In cadrul carierei sale care se extinde pe mai bine de patru decenii, Lady Barbara Judge a profesat ca avocat, bancher, iar acum va ajuta la redeschiderea centralei de la Fukushima. Judge a detinut functia de presedinte al Autoritatii de Energie Atomica din Marea Britanie din 2004 pana in 2006.

„Decizia TEPCO de a alege o femeie pentru aceasta misiune este extrem de importanta, pentru ca femeile acced rareori in functii de conducere in Japonia” explica Judge.

„Avem o misiune grea. Trebuie sa schimbam mentalitatea oamenilor, sa-i recompensam pe cei care localizeaza si arata problemele. Oamenii se tem in general sa spuna ca ceva este in neregula”.

In cadrul primei sale vizite la Fukushima, Judge a dorit sa vorbeasca in special cu femeile, care se opun cel mai mult functionarii centralelor nucleare. „Aproximativ 20.000 de oameni au murit din cauza cutremurului si a tsunamiului. Dar nici macar o viata nu s-a pierdut din cauza accidentului nuclear”, a precizat Judge.

O cariera impresionanta

In anii `80, Barbara Judge a fost cel mai tanar comisar al Comisiei de Securitate si Schimb din SUA si prima femeie care a detinut functia de director al unei banci britanice.

Judge, pe atunci Barbara Thomas, si-a inceput cariera ca studenta de exceptie a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii New York. Dorinta de a reusi in cariera i-a fost insuflata de mama ei.

„Cand i-am spus mamei mele ca vreau sa devin actrita, mi-a spus ca o sa mor de foame, dar ca, daca vreau neaparat sa joc teatru, pot sa o fac ca si avocata, in fata unui juriu”.

„Mama mea a fost cea mai desteapta persoana pe care am cunoscut-o. Credea cu tarie in faptul ca o femeie trebuie sa aiba o cariera care sa-i dea independenta financiara” a declarat Judge pentru CNN.

Detinatoarea unui CV presarat cu multe „premiere” si reusite intr-o lume a barbatilor, Lady Barbara Judge poate fi descrisa ca o pioniera in domeniile sale de activitate.

„Niciodata nu m-am gandit la mine ca la o „femeie” din punct de vedere profesional, ci ca la o „persoana”. Adevarata pioniera a fost mama mea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.