Romania va aloca Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru combaterea schimbarilor climatice

0
400
Studiu: Caderea Imperiului Roman s-a produs si din cauza schimbarilor climatice
Romania va aloca Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru combaterea schimbarilor climatice

Romania, desi afectata de efectele crizei, va continua sa sustina angajamentele UE legate de sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, in perioada 2010 – 2012 urmand sa aloce Republicii Moldova contributia sa la finantarea internationala timpurie, a declarat ministrul Laszlo Borbely, la Cancun.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a subliniat, in cadrul Conferintei de la Cancun, ca desi Romania este afectata in acest moment de efectele crizei economice globale, va continua sa sustina pe deplin angajamentele Uniunii Europene legate de sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, prin mecanismul de finantare timpurie.

Borbely a aratat ca Romania a decis sa aloce Republicii Moldova contributia sa la finantarea internationala timpurie a combaterii schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare. El a precizat ca sunt deja in curs de identificare tipuri de proiecte care vizeaza combaterea schimbarilor climatice, a caror valoare va fi de 15 milioane euro in perioada 2010-2012.

„Sunt vizate in primul rand proiectele care au ca scop cresterea eficientei energetice in scoli si dezvoltarea infrastructurii de transport”, a aratat ministrul Laszlo Borbely, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului mediului remis, vineri, agentiei Mediafax.

Ministerul Mediului precizeaza ca aceste directii de dezvoltare incurajeaza dimensiunea europeana a cooperarii bilaterale in domeniul schimbarilor climatice, avand la baza obiectivul strategic al integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

In cadrul Conferintei de la Cancun, ministrul Laszlo Borbely a discutat cu omologul din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, referitor la proiectele ce urmeaza sa fie dezvoltate in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova.

„In acest sens, partea moldoveana a precizat ca va prezenta in cel mai scurt timp o lista de proiecte ce urmeaza a fi finantate in cadrul Acordului cu partea romana, in domeniile stabilite de catre parti”, se mai arata in comunicat.

Ministerul Mediului mai precizeaza ca mecanismul de finantare timpurie este vazut si ca o punte foarte importanta pentru castigarea increderii reciproce intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, in efortul global de minimizare a efectelor schimbarilor climatice, Romania concentrandu-si contributia in principal catre statele aflate in curs de dezvoltare, asociate Acordului de la Copenhaga, care si-au asumat masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si au dezvoltat acorduri de parteneriat economic strategic cu tara noastra.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a participat la conferinta ONU privind schimbarile climatice de la Cancun, Mexic, care a avut loc in perioada 29 noiembrie – 10 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.