Romania are in plan aplicarea modelului britanic de management integrat al deseurilor si va colabora cu specialisti britanici pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit discutiilor pe care ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, le-a avut cu Steve Creed, director al Wales and New Programmes WRAP (Waste&Resoursces Action Programme), in cadrul vizitei sale la Londra. Conform unui comunicat de presa al ministerului de resort, discutiile dintre cei doi oficiali au vizat posibile cai de aplicare in Romania a modelului britanic de management integrat al deseurilor, care presupun trei aspecte esentiale ce trebuie avute in vedere pentru ca programul sa atinga obiectivele stabilite.
Este vorba, in primul rand, de existenta unei infrastructuri adecvate, de identificarea celor mai usoare modalitati capabile sa asigure participarea partilor interesate si, in al treilea rand, de comunicare. Intalnirea de la Londra constituie doar primul pas in colaborarea pe care Romania doreste sa o dezvolte, incepand de anul viitor, cu WRAP, in ceea ce priveste managementul deseurilor, in special pe linie de prevenire a generarii acestora, prin reducerea risipei de alimente.
Ministrul Rovana Plumb a lansat, in aceasta vara, programul „Gandeste. Mananca. Economiseste”. Din datele Organizatiei Mondiale pentru Alimente si Agricultura (FAO) reiese ca, anual, la nivel global se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, in Uniunea Europeana ajungand la gunoi in fiecare an aproximativ 90 de tone de mancare. Comisia Europeana s-a angajat sa reduca la jumatate aceasta cantitate de hrana care se pierde in prezent, nu numai pentru a proteja resursele de care omenirea dispune, dar si mediul.
Programul WRAP este axat pe colaborare: se lucreaza cu mediul de afaceri, cu producatori individuali si comunitati, astfel incat sa se obtina o folosire mai eficienta a resurselor, dar si pentru dezvoltarea de produse durabile. In acest sens, WRAP a initiat o serie de demersuri, precum „Love Food Hate Waste”, cu scopul de a ajuta companiile sau autoritatile locale sa recicleze si sa refoloseasca resursele, ca mijloc de reducere a risipei de alimente.