Romania va ramane fara apa in 2020

Un raport recent vine sa arate ca Romania se va confrunta in termen scurt cu o criza acuta de apa.
lipsa apei
Astfel, nu vor mai putea fi satisfacute toate cerintele populatiei, industriei sau agriculturii, in special din cauza contaminarii a jumatate din resursele tarii.

Momentul critic se va atinge in 12 ani, se arata intr-un raport privind Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila a Romaniei, document asumat de Guvern.

Una din cauzele principale ale scaderii rezervelor de apa sunt activitatile care au afectat calitatea apelor de suprafata si a celor subterane, indeosebi a celor freatice. Astfel, potrivit documentului, doar 57,5% din lungimea totala a raurilor monitorizate calitativ reprezinta ape care pot fi utilizate la alimentarea centralizata cu apa potabila.

Astfel, desi are un potential de aproape 6000 mc/an/locuitor, resursa de apa utilizabila in Romania este sub jumatatea acestei cifre- 2.660 de metri cubi pe locuitor pe an, mai mica chiar decat media europeana- 4.000 mc.

Mai mult, raurile din tara se alimenteaza in special din ploi si zapezi, iar schimbarile climaterice din ultimii ani afecteaza si mai mult resursele disponibile.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, crede ca pana in 2018 trebuie facute investitii pentru a se reduce sau chiar elimina poluarea apelor, scrie Cotidianul. In caz contrar, peste 18 ani vom ajunge in situatia de a nu mai avea suficienta apa potabila.

Sursa: Antena 3

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente