Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat ieri ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina, manifestata in Mexic si in SUA, dar va initia, incepand de azi, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.
gripa porcina
Potrivit lui Zlotea, Romania nu realizeaza importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectata, insa ANSVSA a solicitat oficialilor europeni o situatie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigura ca in tara nu a ajuns indirect carne din acea zona. “Nu avem inca nici un mesaj oficial de alerta de la Uniunea Europeana privind gripa porcina si nici referitor la vreun caz. Din informatiile detinute pana in prezent, Romania nu importa din zona afectata. Am solicitat, de asemenea, informatii pentru a fi siguri ca nu s-a primit carne din acea zona prin intermediul comertului intracomunitar, iar din informatiile primite de la UE se pare ca nici in spatiul comunitar nu a intrat astfel de carne”, a explicat Zlotea. Potrivit oficialilor ANSVSA, autoritatea a facut deja o notificare Posturilor de Inspectie Veterinara din Constanta pentru a fi verificate importurile de orice natura venite din zona Americii.
Gripa porcina a provocat moartea a inca 20 de persoane in Mexic si sute de noi imbolnaviri, inclusiv in SUA, potrivit bilantului anuntat de autoritati in ultimele 24 de ore. Ministrul mexican al sanatatii a anuntat sambata ca exista 81 de decese “probabile”, dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Pana in prezent, 1.324 de bolnavi au fost pusi sub observatie medicala. In Statele Unite, opt persoane s-au imbolnavit, dar nu s-au inregistrat decese. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) s-a declarat foarte ingrijorata de aparitia acestui virus de gripa porcina, identificat ca A/H1N1, care se transmite de la om la om. Directoarea generala a OMS, Margaret Chan, a declarat ca virusul are in mod clar un potential pandemic, iar evolutia situatiei este imprevizibila.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here