Romanii au reciclat anul trecut 160 de tone de becuri

Cei care doresc sa afle cum si unde pot arunca becurile uzate pot afla mai multe detalii pe www.coltverde.ro.
reciclare
Romanii au reciclat in 2008 circa 160 de tone de becuri, se arata in primul raport al asociatiei Recolamp dupa infiintarea acesteia, in septembrie 2007. Bazele Recolamp au fost puse de Philips Romania, Osram Romania, GE Hungary ZRT si Narva SRL, iar in prezent, asociatia nonprofit numara 100 de membri si are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei a deseurilor provenite din surse de lumina uzate. Asociatia a fost specializata la nivel national de Ministerul Mediului sa gestioneze acest flux de deseuri, iar pentru aceasta a infiintat puncte de colectare si a impus Timbrul Verde – taxa pentru colectarea deseurilor.
Pentru 2008, Recolamp a stabilit ca valoarea Timbrului Verde pentru becurile economice si tuburile fluorescente este de 0,9 lei (0,21 euro la cursul actual), la care se adauga TVA. Romania se afla sub nivelul mediu european de 0,26 euro, cu mult sub tari ca Irlanda, Letonia si Grecia, in care aceasta valoare poate depasi 0,4 euro, dar peste state ca Suedia si Germania, care au ajuns la valori de 0,08 – 0,1 euro. Anul trecut, cele 100 de companii participante la schema administrata de Recolamp au raportat ca puse pe piata 11 milioane de unitati, pentru care Timbrul Verde facturat s-a ridicat la 9,6 milioane de lei (2,28 milioane de euro). Din cauza crizei financiare, facturile incasate s-au ridicat insa la 5,39 milioane de lei (1,27 milioane de euro). In 2008, sistemul Recolamp a colectat 160,58 tone de deseuri, care sunt reciclate manual in Romania si Germania de companii specializate. Pentru 2009, Recolamp continua extinderea infrastructurii de colectare, de la 1.000 pana la 2.000 de puncte de colectare. Investitiile vor continua, anunta cei de la Recolamp, in conditiile in care cheltuielile de anul trecut pentru reciclarea surselor de lumina uzate se ridica la 1,4 milioane de euro.
Cum incasarile din Timbrul Verde au fost cu mult sub valoarea facturilor, asociatia a acoperit restul investitiilor din credite bancare. Cei care doresc sa stie cum pot colecta deseuri de acest tip si unde pot afla mai multe amanunte la adresa www.coltverde.ro.
Colectarea deseurilor de surse de iluminat face parte din cadrul politicilor europene de diminuare a costurilor si economisire a resurselor in domeniul energetic, dar si de protejare a mediului. Spre exemplu, specialistii au calculat ca Europa ar face o economie anuala de sapte miliarde de euro daca ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice – care au un consum mai mic si o durata de viata mai mare.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *