Rosia Montana: 77 de ONG-uri maghiare critica proiectul RMGC si pe Kelemen Hunor

Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului
Rosia Montana: 77 de ONG-uri maghiare critica proiectul RMGC si pe Kelemen Hunor

77 ONG-uri maghiare, respectiv ONG-uri in care activeaza si reprezentantii minoritatii maghiare din Transilvania, au semnat o declaratie comuna privind decizia lui Kelemen Hunor – ministrul Culturii si Patrimoniului National si totodata presedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania (UDMR) -, privind re-emiterea certificatului de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, aprobarea planului de conservare a patrimoniului sugerat de RMGC, respectiv schimbarea dubioasa a pozitiei UDMR privind proiectul minier controversat de la Rosia Montana. Declaratia a fost publicata in limba maghiara pe data de 03.08.2011, acum fiind tradusa si in limba romana.

Au trecut zece ani de cand proiectul minier de la Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a starnit ingrijorare in randul societatii civile si a opiniei publice din Romania. Gigantul proiect a ridicat inca de la bun inceput o serie de probleme si riscuri in domeniul protectiei mediului, a legalitatii, drepturilor omului, economiei si, nu in ultimul rand, in privinta moralitatii.

Cei patru munti care inconjoara astazi Rosia Montana ar urma sa fie aruncati in aer si exploatati de la suprafata, lasand in urma cratere pe o suprafata de 200 de hectare. Activitatile de minerit ar afecta in total 1258 de hectare, inclusiv prin defrisarea a 235 hectare de paduri. In cei 15 ani de exploatare ar fi prelucrate 215 milioane de tone de minereuri, prin utilizarea a 200.000 tone de cianuri (!). La ora actuala, in intregul sector minier din Uniunea Europeana sunt utilizate 1.000 tone de cianuri de sodiu pe an. In cadrul proiectul minier de la Rosia Montana se propune utilizarea a 13.000 tone de cianura de sodiu anual! Totodata, in mai 2010, Parlamentul Europei a adoptat cu o majoritate covarsitoare punctul de vedere prin care se propune interzicerea utilizarii cianurilor in minerit.

Cianura (CN-) este un radical negativ cu o valenta de unu, compus dintr-un atom de carbon si unul de azot. Substanta (CN)2 este un gaz cu miros de migdale, foarte otravitor si inflamabil. Acidul cianhidric (HCN) este un lichid albastrui (acid albastru) are un miros vag de migdala si se evapora usor, formand un gaz incolor. Acesta este foarte otravitor, fiind intrebuintat si in camerele de gazare (Cyclon-B). Doza letala este 1 mg/kilogram corp. Este considerat arma chimica. Cianurile utilizate in minerit sunt sarurile acidului cianhidric, cum ar fi NaCN. Acestea se descompun chiar si in contact cu umiditatea aerului si in contact cu acidul carbonic format pe cale naturala din dioxid de carbon si apa. In urma descompunerii acestor cianuri, se formeaza acidul cianhidric. In contact cu apa, sarurile de cianura se descompun, formand ion cianura (CN-) sau acid cianhidric (HCN). Cantitatea de 50-60 miligrame de cianura reprezinta doza letala pentru om.

Deseurile care provin din procesul tehnologic contin metale grele si componente de cianuri. In cadrul exploatarii se formeaza in total 215 milioane de tone de deseuri, care ar fi stocate intr-o vale, in spatele unui baraj de piatra de 180 metri inaltime. Pe o suprafata de 360 ha se formeaza astfel un iaz de decantare, care nu va fi impermeabilizat. Deseurile astfel depozitate vor mari riscul poluarii apelor de suprafata si a panzei freatice, pe langa poluarea aerului. Barajul si deseurile periculoase depozitate vor persista si peste secole, iar in cazul unei avarii se pot produce poluari catastrofale. Valea in care ar urma sa fie amplasat iazul de decantare adaposteste o localitate, Valea Cornei, cu case de locuit, biserici, cimitire si, nu in ultimul rand, oameni care traiesc aici si cred intr-un viitor. Acesti oameni risca sa fie expropriati din cauza proiectului minier.
Cei doua mii de ani de existenta ai localitatii Rosia Montana au lasat in urma valori istorice, culturale si arhitecturale unice si de nepretuit, care urmeaza sa fie distruse de catre proiectul minier. Vestigiile romane, galeriile miniere, bisericile, cimitirele si cladirile cu valoare de monument reprezinta valori de nepretuit, care nu pot fi inlocuite cu bani. Protejarea acestui patrimoniu in mijlocul unei zone miniere active cu o suprafata de 1258 ha, intre 4 cratere, pe langa detonarea zilnica a 10 tone de dinamita si circulatia necontenita a camioanelor de 150 tone, este absolut imposibila.

Gabriel Resources Ltd., actionarul majoritar al RMGC nu are nicio experienta in activitatea miniera, fiind infiintata in mod special pentru ambitiosul proiect minier de la Rosia Montana, prin intermediul unor firme off-shore. In cazul unei catastrofe nici o entitate nu poate fi trasa la raspundere, nu se pot solicita despagubiri de la nimeni.

In cursul procesului de avizare a proiectului minier s-au semnalat o serie de ilegalitati, cazuri suspecte de coruptie, santaj si trafic de influenta.
Prezentam doar cateva dintre acestea:

In perioada 1997-1999 Ministerul Industriei si Comertului a concesionat intregul Patrulater Aurifer (520 km2) pe o perioada de 20 ani pentru o suma de numai 3 milioane de dolari americani

Compania de stat Minvest (care a devenit actionar RMGC) a cedat permisul de exploatare catre Gabriel Resources SA, iar acest permis a fost modificat ulterior in mai multe randuri conform intereselor RMGC

Mai multi functionari de stat si demnitari, angajati ai Ministerului Mediului si ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale au trecut cu timpul la compania miniera sau in sfera de interes a acesteia.

In urma presiunilor exercitate de RMGC, consiliul local a adoptat un plan de urbanism prin care Rosia Montana a fost declarata zona monoindustriala miniera, impiedicand astfel dezvoltarea oricarei activitati economice, in afara proiectului minier

Conform declaratiilor ulterioare acordate de autori, raportul independent privind conservarea patrimoniului cultural si al patrimoniului construit a fost falsificat, unele parti importante fiind omise din raportul EIA

Societatea civila a initiat nenumerate procese in instanta pentru solutionarea problemelor, iar o serie de procese au fost deja castigate. Certificatul de urbanism a fost declarat nul de drept in mai multe randuri, fiind insa reemis de fiecare data de catre oficialitati.

Suntem constienti de faptul ca uriasa campanie media care a invadat mass media incearca sa imbunatateasca imaginea proiectului minier, acest lucru fiind necesar pentru mentinerea sprijinului politic acordat in mod deschis sau tacit. Suntem constienti de faptul ca spoturile publicitare ajung zi de zi la sute de mii de cetateni, cu scopul de a inabusi opozitia publicului fata de acest proiect. Totodata, suntem constienti de faptul ca un proiect „curat” din toate punctele de vedere, in deplina legalitate, si care aduce beneficii intregii societati nu necesita publicitate in valoare de milioane de dolari.

Noi ramanem vigilenti si realisti. In urma celor prezentate mai sus declaram ca proiectul minier de la Rosia Montana nu va putea fi realizat niciodata. Nu va putea fi realizat atat timp cat Romania, in calitate de stat de drept, va asigura tuturor cetatenilor drepturile stabilite prin Constitutie, cum ar fi dreptul la un mediu curat si sanatos, accesul la informatiile publice, participarea la luarea deciziilor printr-un sistem democratic, dreptul la patrimoniul cultural, dreptul la proprietatea privata si dreptul la libera intreprindere.

Dorim sa subliniem ca s-au pronuntat deja impotriva proiectului minier bisericile, Academia Romana, peste 1000 oameni de stiinta si cercetatori din toate colturile lumii, ICOMOS (organismul consultativ al UNESCO), nenumarate organizatii din Romania si din strainatate, persoane fizice si, nu in ultimul rand, statul maghiar, care si-a declarat de mai multe ori opozitia fata de acest proiect din cauza riscului impactului transfrontalier.

Pe langa toate acestea, subliniem faptul ca in anul 2003 Minvest Deva (co-proprietarul RMGC) a inceput sa deruleze activitati miniere in zona protejata a muntelui Carnic fara orice fel de avize sau acorduri. Societatea civila a reusit sa opreasca aceste activitati ilegale si distrugatoare. In anul 2004, Ministerul Culturii si Patrimoniului National a emis un certificat de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic, pentru a inlesni derularea proiectului minier al RMGC. Acest certificat a fost declarat nul de catre Tribunalul Brasov in anul 2007, conferind astfel statutul de protectie al Masivului Carnic, garantand conservarea vestigiilor arheologice si a galeriilor romane pentru posteritate.

Am constatat cu surprindere faptul ca dl. Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National si totodata presedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania (UDMR), a re-emis certificatul de descarcare arheologica, si a aprobat planul de conservare al patrimoniului sugerat de RMGC. Acest plan a luat nastere in urma propunerii ministrului, iar finantarea in valoare de 70 milioane de dolari provine de la RMGC.

Atragem atentia asupra faptului ca certificatul de descarcare arheologica, prin natura sa, este un act technico-juridic, necesar pentru a ridica statutul de protectie al Masivului Carnic, si a face posibil mineritul intr-o zona protejata si distrugerea valorilor anterior protejate prin lege. Acest fapt este mascat de o afacere dubioasa in valoare de 70 de milioane de dolari intre minister si RMGC. Este de-a dreptul revoltator modul in care Kelemen Hunor incearca sa puna intr-o lumina favorabila desfiintarea unui monument istoric clasat, fluturand milioanele de dolari si declarand ca doar asa putem salva patrimoniul cultural de la Rosia Montana. Conform intelegerii, RMGC va achita aceasta suma in mai multe transe, cu conditia obtinerii in forma finala a tuturor avizelor, autorizatiilor si aprobarilor necesare pentru demararea proiectului de minerit. Practic, prin acest gest Kelemen Hunor, in schimbul sumei de 70 milioane dolari, garanteaza obtinerea tuturor avizelor, autorizatiilor si aprobarilor din partea celorlaltor ministere si autoritati, angajandu-se, totodata, sa previna ca aceste aprobari sa fie declarate nule de catre instantele de judecata, asa cum s-a intamplat de mai multe ori pana acum. De altfel, acordul incheiat nu prevede ca suma sus mentionata sa fie investita in protectia patrimoniului cultural de pe muntele Carnic, in schimb prevede ca, pana in decembrie 2011, RMGC sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare demararii proiectului de minerit.

Consideram ca modul in care Kelemen Hunor incearca sa mascheze si sa prezinte intr-o maniera favorabila distrugerea patrimoniului cultural este revoltator, la fel de revoltator fiind faptul ca, in opinia domniei sale, acesta este singurul mod de pastrare a acestuia.

In lumina faptelor enumerate mai sus, gestul ministrului culturii este unul oportunist, care sprijina astfel proiectul minier la cel mai inalt nivel. Acesta este cu atat mai revoltator, cu cat UDMR-ul, in cunostinta de cauza s-a exprimat clar impotriva proiectului in cursul anilor precedenti. In decembrie 2009 Markó Béla, presedintele UDMR de atunci, a declarat ca pozitia UDMR este neschimbata, se opun deschiderii minei de la Rosia Montana. Faptul ca presedintele actual, Kelemen Hunor a declarat ca UDMR nu are o pozitie ferma in privinta proiectului de la Rosia Montana reprezinta o contradictie scandaloasa.

Prin aceasta declaram ca atitudinea lui Kelemen Hunor, in calitatea sa de presedinte al UDMR, formatiune care reprezinta minoritatea maghiara din Romania, si in calitate de ministru, este intolerabila si rusinoasa. Dorim sa ne delimitam ferm de pozitia prin care Kelemen Hunor sprijina proiectul minier de la Rosia Montana. Credem ca prin pozitia adoptata in acest moment, Kelemen Hunor compromite imaginea intregii comunitati maghiare din Romania, si nu ne reprezinta!

Cu respectul cuvenit, ii solicitam d-lui Kelemen Hunor sa revoce certificatul de descarcare arheologica al masivului Carnic pe care l-a semnat, fie din buna credinta, fie din interese proprii, deoarece aceasta decizie este in contradictie cu indatoririle sale de Ministru al Culturii si Patrimoniului National. In cazul in care acest lucru nu este posibil, il rugam sa demisioneze din functie, pentru a pastra onoarea si cinstea comunitatii maghiare din Romania.

3 august 2011, Cluj-Napoca

Cele 77 de organizatii semnatare:

Asociatia Transilvania Verde – Cluj-Napoca
Kovács Zoltán Csongor, presedinte
www.greentransylvania.ro, www.greendex.ro, office[a]greentransylvania.ro, 0744-603930

Fundatia pentru Parteneriat – Miercurea Ciuc
Potozky László, director
www.repf.ro, laszlop[a]repf.ro, 0266-310678

Federatia ONG-urilor Maghiare din Transilvania – Cluj-Napoca
Dr. Bodó Barna, presedinte
www.civilportal.ro, civilkv[a]gmail.com, 0264-599179

Consiliul Tineretului Maghiar din Romania – Cluj-Napoca
Sándor Krisztina, presedinte
www.mitesek.net, mit[a]mitesek.net, 0264-590718

Grupul Milvus – Targu Mures
Papp Tamás, presedinte
www.milvus.ro, office[a]milvus.ro, 0265-264726

Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare
Márk-Nagy János, director executiv
www.eke.ro, janos[a]eke.ro, office[a]eke.ro, 0261-711050

Asociatia Nationala de Tineret Dávid Ferenc – Cluj-Napoca
Tőkés Lehel, presedinte
www.odfie.hu, odfie[a]odfie.hu, 0733-505892

Uniunea Organizatiilor de Tineret Maghiare din Romania – Odorheiu Secuiesc
Somogyi Attila, presedinte
www.miszsz.ro, miszsz[a]miszsz.ro, 0266-213371

Uniunea Cercetasilor Maghiari din Romania – Sfantu Gheorghe
Kasza Tamás, presedinte
www.rmcssz.ro, kaszatamas[a]rmcssz.ro, 0723-273257

Focus Eco Center – Targu Mures
Hajdu Zoltán, presedinte
www.focuseco.ro, focuseco[a]rdslink.ro, 0265-262170

Asociatia de Dezvoltare Comunitara Regionala – Odorheiu Secuiesc
Balla Zoltán, presedinte
www.szeke.ro, szeke[a]kabelkon.ro, 0266-216014

Asociatia Tinutul Secuiesc Verde – Miercurea Ciuc
Csonta László, presedinte
www.zoldszekely.ro, www.zoldportal.ro, laci[a]zoldszekely.ro, 0742-125368

AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila – Odorheiu Secuiesc
Péter Pál, presedinte
www.green-agora.ro, office[a]green-agora.ro, 0374-014511

Societatea de Geografie Cholnoky Jenő – Cluj-Napoca
Imecs Zoltán, presedinte
www.cholnoky.ro, office[a]cholnoky.ro, 0744-493678

Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal – Cluj-Napoca
Soós Sándor, presedinte
www.magyarifjak.org, erdelyert[a]yahoo.com, 0745-568605

Asociatia Studentilor Istorici Maghiari din Cluj – Cluj-Napoca
Széman Csilla, presedinte
www.komate.wordpress.com, komate95[a]yahoo.com, 0743-368953

Federatia Organizatiilor Civile din judetul Covasna – Sfantu Gheorghe
Bereczki Kinga, presedinte
www.civek.ro civek[a]civek.ro, 0267-351960

Asociatia Studentilor Maghiari din Targu Mures – Targu Mures
Hlavathy Katalin, presedinte
www.mmdsz.ro, mmdsz[a]mmdsz.ro, 0365-506586

Uniunea Studentilor Maghiari Din Bihor (USMB) – Oradea
Kiss Arnold, presedinte
www.nmd.ro, www.usmb.ro, office[a]nmd.ro nmd_kulugy[a]yhoo.com, 0359-401146

Forumul Tanar din Odorhei – Odorheiu Secuiesc
Jakab Attila, presedinte
www.uff.ro, uff[a]uff.ro, 0266-213371

Asociatia Pictografilor din Ardeal – Cluj-Napoca
Soós Attila, presedinte
www.erke.ro, pintohorse[a]gmail.com

Asociatia Speo-Turistica si de Protectia Naturii „Lumea Pierduta” – Baraolt
Dénes Ildikó, presedinte
www.vargyasszoros.org, office[a]vargyasszoros.org, 0742-204574

Fundatia Amoba – Sfantu Gheorghe
Bereczki M. Barna, presedinte
www.amoba.ro, office[a]amoba.ro, 0267-351959

Asociatia Agricultorilor Maghiari din Romania Organizatia Mures (AAMR) – Targu Mures
Csomós Attila, presedinte
rmgems[a]clicknet.ro, 0265-268125

Asociatia Lumina Verde – Sangeorgiu de Padure
Bartha Ágnes, presedinte
barthaagnes56[a]gmail.com, 0740-604509

Organizatia Regionala pentru Sanatatea Mediului – HERO – Cluj-Napoca
Dr Mócsy Ildikó, presedinte
herototh[a]rdslink.ro, 0742-014885

Asociatia Zöld Nap – Targu Secuiesc
Ráduly Attila, presedinte
www.zoldnap.info, http://zoldnap.blogspot.com/, zoldnapegyesulet[a]gmail.com, 0766-611066

Asociatia Kodiak – Cluj-Napoca
Szénássy Zoltán, alpresedinte
sz7zoltan[a]yahoo.com

Asociatia Tinerilor din Baraolt – Baraolt
Benkő Béla, presedinte
benko_bela[a]yahoo.com, 0740-335130

Asociatia Tinerilor din Covasna – Sfantu Gheorghe
Mihály István, alpresedinte
www.emihirek.ro, emihirek[a]yahoo.com, 0735-533260

Fundatia Bibliotecara Heltai Gáspár – Cluj-Napoca
Pillich Katalin, presedinte
heltai_gaspar[a]yahoo.com, 0264-590096

Asociatia Culturala Hollósy Simon – Sighetu Marmatiei
Zahoránszki István, presedinte
izahoranszki[a]yahoo.com, 0745-660976

Fundatia Csíki – Csíkszereda
Csíki Emese, igazgató
www.csikifoundation.org, office[a]csikifoundation.org, 0727-217647

Eco Alpin Club Harghita – Tusnad
Pál István, presedinte
www.erdelyiturak.ro, www.transylvanian-adventures.com, office[a]erdelyiturak.ro, 0740-432385

Asociatia Gondviselés Segélyszervezet – Cluj-Napoca
Szombatfalvi József , presedinte
www.gondviseles.org, unit.gondviseles[a]gmail.com, 0264-450284

Transilvania Rescue – Cluj-Napoca
Gergely István, presedinte, Szabó László, presedinte executiv
www.erdelymentocsoport.hu, info[a]erdelymentocsoport.hu, erdelymentocsport[a]gmail.com

Asociatia Culturala Orbán Balázs – Odorheiu Secuiesc
Katona Ádám, presedinte
katona.adam.emk[a]gmail.com, 0266-211697

Fundatia Csemete – Cluj-Napoca
Dr. Lészai Lehel, presedinte
www.csemete.ro, csemete1[a]yahoo.com, 0745-518041

Fundatia Human Reform – Odorheiu Secuiesc
Balla Zoltán, igazgató
www.huref.ro, huref[a]huref.ro, 0266-216015

Fundatia Artera – Odorheiu Secuiesc
Lorincz Zsuzsánna, presedinte
www.artera.ro, office[a]artera.ro, 0744-593192

Fundatia Areopagus – Cluj-Napoca
Varga Zoltán, alpresedinte
www.areopagus.org.ro, areopagusalapitvany[a]yahoo.com, 0745-367235

Fundatia Diaspora – Timisoara
Bodó Barna, presedinte
www.diasporatm.ro, diasporatm[a]rdstm.ro, 0356-446516

Fundatia Talentum – Targu Mures
Dóczy Tamás, alpresedinte
www.talentum.ro, talentum.ngo[a]gmail.com, 0265-267593

Asociatia Social-Culturala Kazun – Plaiesii de Jos
Nagy Imre-Zsolt, presedinte
www.kazun.ro, kazun[a]kazun.ro, 0724-024301

Asociatia Culturala Rákóczi – Izvoru Crisului
Péntek László, presedinte
rakoczike[a]freemail.hu, 0264-257124

Asociatia Culturala Szarkaláb – Cluj-Napoca
Pillich Balázs, presedinte
heltai_gaspar[a]yahoo.com, 0264-590096

Asociatia Culturala si Sportiva RIKA – Varghis
Román Attila, presedinte
dobai_maria[a]yahoo.com, 0741-090737

Asociatia Reformatorii – Sfantu Gheorghe
Nemes Emil, presedinte
nemesemil[a]yahoo.com, 0742-877905

Asociatia Femeilor din Targu Secuiesc – Targu Secuiesc
Fülöp Magdolna, presedinte
www.kezdinoegylet.info, magdika2000[a]yahoo.com, 0267-363603

Asociatia Eco-Trend – Miercurea Ciuc
Péter Emőke, vicepresedinte
www.eco-trend.ro, peteremoke[a]yahoo.com, 0745-864407

Asociatia pentru Protectia Necuvantatoarelor Amicii Nostri – Turda
Rus Fodor Dora, reprezentant
fodordora[a]yahoo.com, 0742-800743

Asociatia Muntii Hasmas – Gheorgheni
Hegyi Barna, felhatalmazott képviselő
hegyibarni[a]yahoo.com, 0744272629

Asociatia Cercetasilor din Mures – Targu Mures
Molnár Szilárd, presedinte
szilardmolnar[a]rmcssz.ro, mcse[a]rmcssz.ro, 0731-335007

Asociatia Cercetasilor din Harghita – Csíkszereda
Bálint Lajos Lóránd, presedinte
www.rmcssz.ro

Asociatia de Tineret Turul – Sfantu Gheorghe
Furus Levente, presedinte
www.turuliroda.ro, turuloffice[a]gmail.com, 0742-148702

Asociatia HETI ÚJ SZÓ – Timisoara
Graur János, presedinte
gg_nemes[a]yahoo.com, 0723-567371

Asociatia Culturala si de Tineret Regös – Sfantu Gheorghe
Péter Orsolya, presedinte
www.diaknapok.ro, regosegyesulet[a]gmail.com, 0757-047717

Asociatia Robert Schuman – Cluj-Napoca
Szenkovics Dezső, presedinte
robertschuman.egyesulet[a]gmail.com, 0728-996946

Asociatia Pro Archid – Archid
Balázs Zoltán, presedinte
erkedbalazs[a]yahoo.com, 0740-576688

Asociatia Yurta – Aita Mare
Fekete Levente, presedinte
feketelev[a]web.de, 0740-631243

Asociatia Cabiria – Sfantu Gheorghe
Melkuhn Andrea, presedinte
melkuhn2000[a]yahoo.com, 0741-926776

Corul Mixt Balázs Ferenc – Odorheiu Secuiesc
Biró Edith, presedinte
orendiedith[a]yahoo.com

Fundatia UNITÁRCOOP – Targu Mures
Szabó László, alapító presedinte
www.unitarcoop.go.ro, unitarcoop[a]yahoo.com, 0265-267272

Corul Mixt Bartók Béla – Temesvár
Tácsi Erika, presedinte
tacsierika[a]gmail.com

Consiliul National Maghiar din Transilvania – filiala Sfantu Gheorghe – Sfantu Gheorghe
Nemes Előd, ügyvezető igazgató
www.emnt.ro, nemeselod[a]yahoo.de, 0746-134950

Asociatia Táncoska – Zalau
Rózsa Róbert, presedinte
ardai.zilah[a]yahoo.com, 0743-459-392

Fundatia Camine de Elevi ale Bisericii Reformate – Odorheiu Secuiesc
Dobai László, presedinte
www.diakotthon.net, rda[a]diakotthon.net, 0266-218060

Fundatia Bethlen – Targu Mures
Bethlen Anikó, presedinte
www.bethlen-foundation.ro, bethlen[a]rdslink.ro, 0265-250800

Asociatia Sportiva Turul Ijasz Klub – Cluj-Napoca
Tunyogi Béla, presedinte
ijaszbetyar[a]freemail.hu

Asociatia Bástya – Vita
Kerekes Zoltán, presedinte
www.szorvanymagyarsag.hu, bastya.egyesulet[a]gmail.com, 0740-156979

Asociatia Culturala Botorka – Balan
Mihály Csaba, presedinte
www.botorka.ro, botorka[a]sec.ro, 0741-029715

Asociatia Art-Era – Cluj-Napoca
Berecki Emőke, director
www.art-era.ro, arterapalyazatok[a]yahoo.ro, 0743-423938

Asociatia Tineretului Lopadea Noua – Lopadea Noua
Szabó Dániel, presedinte
www.magyarlapad.ro, danessz[a]yahoo.com, 0743-461158

Asociatia Bodvaj – Batanii Mici
Benedek Márta, presedinte
www.bodvaj.blogspot.com, bodvaj[a]gmail.com, 0267-375950

Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj – Departamentul de Biologie si Ecologie – Cluj-Napoca
Kolcsár Levente-Péter, presedinte
http://ubbbosz.wordpress.com/, ubbbosz[a]yahoo.com, 0743-794806

Asociatia Femeilor din Timisoara – Timisoara
Szász Enikő, presedinte
szasz.eniko[a]yahoo.com, 0722-696899

Asociatia Carpatina Banateana – Timisoara
Illés Mihály, presedinte
www.ekeban.ro, tel. 0752120916

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *