Rosia Montana in UNESCO

Rosia Montana in UNESCO

Artisti si arhitecti au prezentat, in fata a 40 de invitati, criteriile si procedurile pe care Rosia Montana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi introdusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, transmite Romanian Global News.

Asociatia Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti au organizat miercuri, 6 iulie 2011 conferinta „Totul despre Rosia Montana in UNESCO”, cu participarea extraordinara a d-lui Alexandru Tomescu si a invitatilor care au realizat documentatia pentru demararea procedurilor de introducere a Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, arhitectii Virgil Apostol si Stefan Balici.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta a 40 de reprezentanti ai presei si ONG-urilor, la Sala Octav Doicescu a Uniunii Arhitectilor din Romania (Calea Victoriei 126, Bucuresti).

Temele abordate in cadrul conferintei au fost urmatoarele:

1. Introducere in problematica discutata si prezentarea situatiei actuale

2. Criteriile de evaluare a monumentelor pentru introducerea in Patrimoniul UNESCO

3. Exemple de situri de Patrimoniu Mondial (la nivel mondial, patrimoniul

include o varietate extraordinara de monumente, plecand de la piramidele

egiptene si ajungand la padurile tropicale din Sumatra sau Madagascar)

4. Valori proprii ale Rosiei Montane

5. Respectarea criteriilor UNESCO de catre situl Rosia Montana

6. Situri romanesti pe Lista de Patrimoniu UNESCO (exemple de monumente romanesti

care au fost deja introduse in patrimoniul UNESCO si care au valoare

turistica dovedita)

Declaratiile lui Alexandru Tomescu cu privire la:

Solidarizarea in randul societatii civile:

In primul rand societatea civila ar trebui sa aiba o voce mai articulata, mai organizata, mai unitara. Sa nu uitam ca Gold Corporation dispune de niste resurse financiare coplesitoare. (N.red.: Gratie acestor resurse, compania a reusit sa reduca la tacere mare parte din ziarele si televiziunile din Romania). De aceea, poate multi dintre noi se simt intimidati si nu indraznesc sa-si expuna punctul de vedere. Ar fi foarte frumos ca un numar cat mai mare de artisti sa se solidarizeze si sa contribuie, in mod decisiv, sper, la salvarea acestui loc superb, incarcat de istorie antica si medievala.

Ma doare sa aflu ca o zona in care exista un patrimoniu arheologic unic in Europa, cu spectaculoase galerii romane, precum si un peisaj sublim si o diversitate uriasa de flora spontana, studiata de Academia Romana si de unii specialisti englezi, ar putea fi distrusa pentru totdeauna! De aceea, trebuie sa prindem curaj, sa ne manifestam dezaprobarea fata de proiectul minier si sa putem constientiza amenintarea cat mai multi dintre noi.

Implicarea in campania „Salvati Rosia Montana”:

Voi raspunde cu mare bucurie invitatiei de a participa la festivalul „Fan Fest”, editia din 2011. Asadar, intre 12 si 14 august, toti potentialii mei ascultatori ma vor intalni la Rosia Montana. De cate ori am ocazia, vorbesc cu toti cunoscutii despre proiectul de salvare a zonei, am dat numeroase interviuri. Nici unul dintre prietenii sau cunoscutii mei nu este de acord cu proiectul Rosia Montana. Din pacate, pentru majoritatea dintre noi, lucurile se opresc aici. Trebuie sa devenim constienti de puterea pe care o avem impreuna. Mi-am pus badge-ul (insigna) „Salvati Rosia Montana” pe profilul meu de Facebook, fiindca simt ca ma defineste. Da, ma onoreaza sa fac parte din aceasta lupta pentru Rosia Montana, deoarece o gasesc dreapta si patriotica, pusa in slujba protectiei mediului, a patrimoniului national si a dezvoltarii durabile. In plus, sunt deschis in continuare la toate ideile noi de sprijinire!

Rosia Montana este un simbol al luptei romanilor cu un sistem corupt, dar si un posibil dezastru ecologic, o sfidatoare distrugere de patrimoniu istoric, in paralel cu disparitia unei comunitati. Desigur, nu este singurul caz de mare coruptie din Romania, dar acesta este cel mai mediatizat.

Alternativa la distrugerea Rosiei Montane:

Turismul, si nu mineritul, ramane singura solutie de dezvoltare durabila a zonei. Potentialul ei turistic este extraordinar, nu doar prin frumusetea locurilor, ci si gratie vestigiilor arheologice extraordinare care se gasesc aici. De-a lungul calatoriilor pe care le-am intreprins in strainatate, am vazut nenumarate locuri care dispuneau poate de jumatate sau de un sfert din resursele turistice ale Rosiei Montane si care erau celebre si aduceau comunitatilor respective venituri substantiale si sustenabile. E vorba de gandirea pe termen lung, din nou. In loc sa luam in calcul locuri de munca si venituri pentru o perioada limitata la cativa ani, fara sa ne gandim ce vom face dupa terminarea exploatarii, avem sansa reala de a construi ceva pe termen lung, avem optiunea de a exploata turistic zona, intr-un fel ce ar putea oferi locuri de munca multor generatii de localnici de acum incolo. Si asta, fara ca ei sa fie nevoiti sa-si vanda mormintele stramosilor, fara sa renunte la identitatea lor culturala. Nici un alt stat din Europa nu si-ar bate joc de resursele si bogatiile sale cultural-istorice, asa cum face Romania. De regula, alte tari stiu sa-si gestioneze mult mai bine nu doar resursele, ci si frumusetile naturale. Sa le gestioneze si sa le respecte.

Declaratiile au fost preluate dintr-un interviu acordat de dl. Alexandru Tomescu publicatiei Formula-As si au fost preluate cu acordul dansului si al autorului interviului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *