Rosia Montana: Kelemen Hunor arunca primul strop de cianura

Rosia Montana: Kelemen Hunor arunca primul strop de cianura

Ministrul Kelem Hunor a semnat avizul de descarcare arheologica privind exploatarea de la Rosia Montana.

Meriti sa ai o batranete lipsita de griji. Invata cum sa pui bani deoparte in mod inteligent.

Dar declicul s-a produs: Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, a semnat avizul de descarcare arheologica dupa ce Comisia Nationala de Arheologie i-a trimis certificatul spre aprobare, aceeasi comisie emitand si in 2004 un certificat de descarcare pe care Curtea de Apel Brasov l-a anulat printr-o decizie definitiva si irevocabila.

“Pentru Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Cultelor, patrimoniul romanesc nu inseamna nimic, desi statul roman il plateste tocmai ca sa apere si sa promoveze acest patrimoniu”, scrie Mugurel Surupaceanu pe blogul sau, unde dezbate strategia dezgustatoare a ministrului ungur.

Desi in 2010 Kelemen Hunor se declarase impotriva proiectului minier al Rosia Montana Gold Corporation (un proiect ce presupune deschiderea celei mai mari exploatari prin ceanurare din Europa), astazi domnia sa crede altceva si se complace in declaratii lipsite de sens.

Pe de o parte, sustine ca proiectul minier va asigura salvarea mostenirii arheologice de la Rosia Montana (exista numai in Masivul Carnic peste 7 km de galerii romane), pe de alta parte, apreciaza ca, daca va fi cazul, o parte a Masiviului Carnic va fi scoasa de pe lista monumentelor istorice. Mai degraba cea de-a doua varianta, fiindca, descarcarea de sarcina arheologica este nimic altceva decat prodedeul de retragere a unui teren din patrimoniul national pentru a-l reda activitatilor curente, in cazul nostru, industriale.

“Semnarea actului administrativ de descarcare e o mare batjocura adusa patrimoniului romanesc si un mare pericol pentru biodiversitatea Muntilor Apuseni. Mai grav e ca, de aici inainte, toate celelalte aprobari sunt apa de ploaie, fiindca pragul a fost trecut. Singura hartie care mai lipseste pentru a se da startul exploatarii la Rosia Montana e avizul de mediu, care depinde, culmea, chiar de colegul de partid al domnului Hunor, ministrul Laszlo Borbely”, sustine Surupaceanu.

“Din punctul meu de vedere, deznodamantul e evident. Asa cum n-a contat patrimoniul, nu va conta nici mediul inconjurator. Oricum, in Guvernul Boc, nimic nu e imposibil si nicio lege mai prejos de interese, fie ea scrisa sau morala. In consecinta, Rosia Montana ar trebui sa se pregatesca pentru un ritm de poluare ametitor (20 tone de deseuri toxice la obtinerea aurului pentru o singura verigheta)”, scrie deputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *