Rosia Montana o afacere paguboasa

Rosia Montana o afacere paguboasa
Rosia Montana o afacere paguboasa

In urma cu doua luni, actionarii Gabriel Resources au fost convocati la Vancouver pentru adunarea anuala, intr-un context pe plan international total nefavorabil. Pretul aurului a scazut constant din vara lui 2011, iar la inceputul acestui an s-a prabusit pana la pragul costurilor de productie (costuri de operare si taxe/impozite/redevente), care au crescut constant. Valoarea actiunilor marilor companii miniere de exploatare a aurului s-a prabusit si mai drastic, iar cea ale companiilor junior (in care se incadreaza si Gabriel Resources) s-a redus la mai putin de un sfert (de la peste opt dolari canadieni, actiunile lui Gabriel Resources au ajuns la sub doi dolari), scrie Mihai Gotiu pe voxpublica.realitatea.net.

In plus, directorul executiv al Allianz a declarat public, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de la Munchen, ca nu va asigura proiectul de la Rosia Montana.

Intr-o astfel de situatie, ultimele sperante ale conducerii Gabriel Resources pentru a mai stoarce niste bani de la actionarii lor sunt in politicienii romani si o decizie favorabila din partea acestora. In acest sens, conform unor surse din cadrul Executivului, proiectul de la Rosia Montana a primit semne suplimentare „de bunavointa” mai ales dupa ce proiectul a trecut in subordinea ministrului Dan Sova, fiul avocatului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Ana Diculescu-Sova.

In ultima perioada, premierul Victor Ponta a inceput sa dea declaratii favorabile RMGC, care nu se deosebesc de cele ale lui Traian Basescu din toamna lui 2011 si inceputul lui 2012, cand a sustinut un intens turneu mediatic pro-proiectul RMGC.

Propaganda e pe fata, in emisiuni de televiziune sponsorizate de canadieni, invitatilor fiindu-le ridicate mingi la fileu in care sa prezinte, unilateral, „argumentele” lui Gabriel Resources.

Apoi, proiectul de la Rosia Montana nu va genera mii de locuri de munca, ci doar cateva sute, iar cheltuielile de ecologizare si cele de salvare a patrimoniului cultural vor cadea in sarcina statului.

Mihai Gotiu a publicat pe „Voxpublica” schema afacerii Rosia Montana, o schema care vorbeste de la sine cat de onorabil este proiectul si cine castiga, de fapt, de pe urma lui. Aceasta schema arata ca exista o societate Gabriel Resources, cu sediul in Yukon (Canada), care detine in proportie de 100% subsidiara Gabriel Resources cu sediul in Insulele Barbados, care detine subsidiara Gabriel Resources cu sediul in Olanda, care detine subsidiara Gabriel Resources cu sediul in Insulele Jersey, care detine 80,69% din RMGC. La capatul lantului trofic se afla exploatarile de la Rosia Montana si Bucium si partea romana – Minvest. Cu precizarea ca Rom Aur SRL, detinuta de Gabriel Resources Olanda, unde, dupa cum se poate vedea, statul roman nu mai detine nicio actiune are licenta de explorare la Baisoara.

Potrivit lui Mihai Gotiu, in Canada nu exista vreo lege care sa reglementeze activitatile companiilor miniere in alte tari. Olanda are, la randul ei, o legislatie foarte permisiva atat pentru firmele miniere, cat si in domeniul financiar. Insulele Barbados si Jersey sunt, pur si simplu, paradisuri fiscale. Practic, prin aceasta constructie piramidala, Gabriel insumeaza toate facilitatile si lipsa reglementarilor din toate aceste tari. Schema mai demonstreaza ca o eventuala tragere la raspundere a RMGC pentru nerespectarea diferitelor obligatii si promisiuni asumate va fi, practic, imposibila.

Guvernul roman anunta ca exploatarea incepe in 2016

Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste la 25% din actiuni, potrivit unui document aflat in lucru la guvern.

Investitorul va plati guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei RMGC ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre guvern, Gabriel Resources si RMCG pentru inceperea exploatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *