Fantomele de pe Semenic: Care este povestea primelor 4 turbine eoliene montate in Romania anilor ‘80

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Fantomele de pe Semenic: Care este povestea primelor 4 turbine eoliene montate in Romania anilor ‘80
Fantomele de pe Semenic: Care este povestea primelor 4 turbine eoliene montate in Romania anilor ‘80

Romania a atras din 2009 si pana la jumatatea acestui an circa 4 miliarde de euro in proiecte de energie regenerabila, cea mai mare parte a acestei sume fiind investita in parcuri eoliene. In prezent, in Romania functioneaza peste 2.100 de MW in proiecte de “mori de vant”, echivalentul in putere a trei reactoare a centralei nucleare de la Cernavoda. Niciuna din cele peste 800 de turbine montate nu a fost produsa in Romania, desi vantul care anunta boomul eolian a inceput sa bata inca de la inceputul anilor ’80. Cand a facut Romania primii pasi in domeniul eolian si ce s-a ales din acele tentative?

“Incepand cu anul 1982 Universitatea Politehnica din Timisoara desfasoara cercetari sistematice pentru promovarea in Romania a sursei de energie eoliana. Studiile aeroenergetice desfasurate de Centrul de Cercetare pentru Aeroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara au identificat, in zona montana a Banatului, peste noua amplasamente cu potential eolian, dintre care amplasamentul Semenic, care prin avantajele pe care le ofera a fost calificat ca favorabil pentru realizarea unei centrale (ferme) aeroelectrice”, se arata intr-un Buletinul AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania) realizat de Adrian Bej si Francisc Gyulai, ambii ingineri si profesori in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Obiectivul principal al centralei de la Semenic a fost acela al cercetarii stiintifice, dar alaturi de acesta s-a urmarit si dezvoltarea unor instalatii capabile sa valorifice vantul din zonele montane ale Romaniei.

Cine a facut turbinele de pe Semenic

 

“S-a colaborat cu institute de proiectare din zona de vest a Romaniei si cu societati industriale din aceasta zona (IPROTIM Timisoara, Hidrotim Timisoara, Electromontaj Timisoara, CM Bocsa, RENK Resita, Electrica Banat). In afara acestor colaborari locale, deosebit de fructuoasa a fost si colaborarea cu specialistii Institutului de Cercetari ICEMENERG din Bucuresti. Programele au fost finalizate prin realizarea a patru agregate model-industrial echipate cu turbine cu ax orizontal, instalate pe amplasamanetul Semenic, cu puteri instalate unitare de 300 kW”, se mai arata in buletinul AGIR. Azi, unele dintre turbinele eoliene montate in Romania au o capacitate de 3 MW, de zece ori mai puternice.

Amplasamentul Semenic este un platou montan avand o altitudine medie de 1.400 de metri, situat in nord-vestul Romaniei, in Muntii Banatului, la circa 150 de kilometri de Timisoara.

Potrivit documentului AGIR, datele privind regimul vanturilor au fost obtinute pe baza unor masuratori efectuate in perioada 1961-1980, extinse ulterior pentru intervalul 1961-1990.

Potrivit buletinului AGIR, tehnologia de pe Seminic era la nivelul anilor 1980, dar solutiile folosite erau competitive pentru acei ani.

“Politica acelei perioade a impus testarea posibilitatilor tehnologice ale uzinelor din Romania. S-au dovedit competitive constructiile sudate de la C.M. Bocsa, multiplicatoarele de turatie realizate la Uzina Romano-Germana RENK, din Resita, rulmentii grei realizati la Ploiesti. Tehnologiile utilizate la paletajele turbinelor au fost mai putin reusite, cu toate ca aerodinamica acestora a fost competitiva. Componentele electrice (transformatoarele, aparatjul electric) au fost cu fiabilitate scazuta. Generatoarele electrice asincrone au avut performante acceptabile. Lucrarile de montaj si transport au fost rezolvate cu competenta de catre firma Electromontaj Timisoara”, se mai arata in Buletinul AGIR. In 2005, compania Constructii Metalice Bocsa a intrat in faliment.

 

Inca un proiect parasit

 

Performantele turbinelor au fost insa sub cele ale echipamentelor similare de pe pietele mondiale din acea vreme printre cauze fiind numeroasele defecte pe fondul conditiilor climatice severe, absenta unor sisteme adecvate de control sau absenta unui sistem de intretinere si reparatii.

“Din pacate dupa anul 2000, ca urmare a lipsei de finantare, proiectul Semenic a fost parasit, in prezent niciunul dintre grupuri nemaifiind operational. Experienta Semenic este insa valoroasa prin aceea ca a permis formarea si dezvoltarea unor competente locale in domeniul valorificarii energeticii eoliene. Au fost abordate problematica fundatiilor in conditiile specifice zonei alpine, optimizarea stalpilor de sustinere, solutii ale liniei de masini, solutii de paletaje”, se mai arata in Buletin.

Potrivit informatiilor din acest document, proiectul Semenic poate fi transformat intr-un viabil din punct de vedere economic printr-o investitie de 100 de milioane de euro.

“Centrala Aeroelectrica Seminic este visul nostru de 25 de ani, vis sustinut de numerosi ani de cercetari stiintifice a unei generatii de aerodinamicieni si alti specialisti din Banat. Suntem covinsi ca acest vis se va transfoma in realitate, devenind prima centrala aeroelectrica moderna pe un amplasament montan din Romania. Poate nu va semana cu solutiile propuse de noi la sfarsitul secolului trecut, dar va reprezenta o satisfactie certa pentru efortul nostru”, se mai arata in materialul publicat in buletinul AGIR si realizat de Adrian Bej, doctor inginer, si Francis Gyulai, specialist in domeniul aeroenergeticii si al turbinelor eoliene.

Reprezentantii Universitatii Poltehnice din Timisoara, ai ICEMENERG, ai Electrica nu au oferit detalii privind stadiul acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *