Misiunea comuna a expertilor organizatiei Europa Nostra si ai Institutului Bancii Europene de Investitii (IBEI) la Cluj, Rosia Montana si Bucuresti, derulata in perioada 16-19 iunie, si-a incheiat lucrarile cu concluzia ca ne aflam in zorii unei perioade cu mare potential constructiv pentru abordarea problemelor Rosiei Montane, determinata de recenta decizie a camerelor Parlamentului Romaniei de a respinge un proiect legislativ dedicat demararii proiectului minier de la Rosia Montana.
Guy Clausse, decan al Institutului Bancii Europene de Investitii a comentat in legatura cu aceasta oportunitate: ”Asa cum probabilitatea – si amenintarea – ca un proiect minier in cariera deschisa sa fie autorizat la Rosia Montana au scazut semnificativ, nevoia conturarii unei alternative mult mai diversificate si sustenabile strategic a devenit esentiala. Componentele fundamentale ale unei astfel de dezvoltari trebuie sa provina din interiorul comunitatii locale, insa Europa Nostra si Institutul Bancii Europene de Investitii vor putea sustine si vor sustine acest efort.”
Europa Nostra si Institutul Bancii Europene de Investitii colaboreaza inca din 2012 la elaborarea programului pan-european ”7 Most Endangered” (Cele mai periclitate 7 situri europene) care isi popune selectarea unor monumente si situri de importanta exceptionala pentru patrimoniul European, dar care sunt neglijate sau se afla in pericol semnificativ de distrugere. Atat importanta sa unica cat si amenintarea distrugerii sunt evidente si in cazul Rosiei Montane, sit nominalizat in 2013 pentru includerea pe lista celor 7 situri cele mai periclitate din Europa, la propunerea organizatiei ProPatrimonio. Convingerea Europa Nostra este aceea ca galeriile miniere romane compun o parte unica si de neinlocuit a patrimoniului European comun care trebuie conservata.
Acest patrimoniu minier roman unic, precum si peisajul minier si arhitectural de valoare exceptionala s-au aflat sub o importanta amenintare. Azi insa, ca o consecinta a remarcabilei mobilizari a zeci de mii de cetateni romani si nu numai, atat din Europa cat si de pe alte continente si ca rezultat al votului din parlamentul Romaniei a sosit momentul identificarii si implementarii unei strategii de dezvoltare sociala, economica si de mediu bazata tocmai pe promovarea si valorificarea caracteristicilor unice ale Rosiei Montane.
Misiunea comuna a Europa Nostra si a Institutului Bancii Europene pentru Investitii a fost formata din dl. John Sell – vicepresedinte executiv al Europa Nostra, dl. Guy Clausse – decan al Institutului bancii Europene pentru Investitii, dl. Costa Carras – cel mai longeviv vicepresedinte al Europa Nostra, dl. Stefan Balici – membru al consiliului Europa Nostra si vicepresedinte al Asociatiei ARA si dna. Maria Berza – membra a comitetului consultativ intern al Europa Nostra pentru programul ”7 Most Endangered”. In Cluj misiunea a avut o serie de intruniri importante cu membrii comunitatii academice si ai societatii civile la Centrul de Geografie Regionala al Universitatii Babes Bolyai, cu presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania si cu numerosi membri ai comunitatii locale extinse din Rosia Montana, inclusive persoane din mediul de afaceri local, intrunire gazduita de Asociatia Alburnus Maior la centrul cultural din localitate. Aceasta serie de intruniri au fost deosebit de productive. La solicitarea companiei miniere, a existat o intrevedere cu 5 reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation.
La Bucuresti membrii misiunii au avut intalniri de lucru cu oficiali ai Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu reprezentanti ai Ministerului Culturii, membri ai Academiei Romane, ai Uniunii Arhitectilor din Romania precum si ai ICOMOS Romania.
”A devenit evident de-a lungul acestei vizite de lucru, mai ales in timpul intrunirii cu comunitatea foarte entuziasta din Rosia Montana, ca s-au facut deja pasi importanti catre o dezvoltare cu adevarat durabila a zonei, inclusiv prin conservarea patrimoniului, prin incurajarea agriculturii, a turismului, a mestesugurilor traditionale sau a micilor activitati industriale” – a declarant vicepresedintele Europa Nostra, dl. Costa Carras. ”Multe alte initiative sunt necesare, insa exista o puternica si evidenta motivare la nivel local si regional pentru a se ajunge la solutiile caracteristice unei dezvoltari sustenabile cu respect fata de valorile culturale, incurajand in acelasi timp idea de comunitate autentica, o dezvoltare care va face Romania un exemplu de success care va putea fi replicat in intreaga Europa. Toate aceste directii se afla in deplina concordanta cu concluziile Consiliului Europei din 21 mai 2014 de la Bruxelles care identifica patrimoniul cultural ca resursa strategica a dezvoltarii Europei.”