Rovana Plumb: „Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej este ilegal si iresponsabil”

Rovana Plumb: Trecerea c?tre o economie verde este un proces de lung? durat?
 Rovana Plumb: "Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej este ilegal si iresponsabil"
Rovana Plumb: „Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej este ilegal si iresponsabil”

Ministerul Mediului nu poate decide in cazul Rosia Montana, pana cand nu se finalizeaza procedura privind garantiile financiare si pana cand doua directive europene nu vor fi transpuse in legislatia romaneasca

Acordul de mediu eliberat pentru proiectul aurifer de la Certej (judetul Hunedoara) este ilegal si iresponsabil, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, minis­trul Mediului, Rovana Plumb. Domnia sa a precizat ca acesta a fost eliberat fara ca Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) sa fie informate, astfel ca se impune anularea lui.

Ministrul a anuntat ca ANPM urma sa depuna, ieri, la Tribunalul Bucuresti, o contestatie, prin care solicita nulitatea avizului emis de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara (ARPM Timisoara) pentru proiectul de la Certej, precum si suspendarea efectelor juridice pe intreaga perioada a derularii procesului.

Rovana Plumb a explicat ca acordul eliberat pentru proiectul minier de la Certej este ilegal, pentru ca incalca legislatia romaneas­ca si pe cea europeana. In primul rand, a fost incalcata o conventie internationala privind impactul de mediu transfontalier, in sensul ca unul dintre cele doua state consultate a dat raspuns negativ, fapt care nu a fost luat in calcul.

Statul care a contestat avizul pentru proiectul de la Certej este Ungaria, a afirmat Rovana Plumb.

In al doilea rand, ministrul a spus ca avizul acordat Certej mai incalca alte doua directive europene, Habitate si Pasari, mentionand ca cei care au acordat avizele vor fi sanctionati.

Rovana Plumb a mai precizat ca obligatiile de mediu de dinaintea privatizarii nu au fost transferate in acordul de mediu, asa cum prevede legea.
Potrivit ministrului, nu ARPM Timisoara era indreptatita sa initieze procedurile de acordare a avizului de mediu, ci ANPM.

Acordul a fost eliberat fara ca Ministerului Mediului si ANPM sa fie informate, a mai spus Rovana Plumb, care a tinut sa precizeze, facand trimitere la Rosia Montana, ca fiecare proiect minier care prevede eliberarea unui acord de mediu este tratat separat, astfel ca situatia de la Certej nu poate fi considerat un precedent:

„In cazul proiectului Certej, nu poate constitui un precedent si nu poate fi asemanator cu proiectul de la Rosia Montana. Resursele Roma­niei nu vor fi niciodata obiect de tranzactie pe sub mana pentru niciun functionar public. Resursele trebuie tratate cu toata responsabilitatea si fiecare proiect trebuie evaluat separat in acest sens”.

*  Proiectul de la Rosia Montana, in stadiul de evaluare

Ministerul Mediului nu poate lua o decizie in cazul proiectului minier de la Rosia Montana, pana cand nu se finalizeaza procedura privind garantiile financiare si pana cand doua directive europene nu vor fi transpuse in legislatia romaneasca, a declarat Rovana Plumb, adaugand:
„Ministerul Mediului sustine orice investitie cu conditia ca aceas­ta sa respecte prevederile legale. In momentul in care vom avea toate normele, conform legislatiei in vigoare, se va lua o decizie in privinta proiectului de la Rosia Montana. Vorbim despre doua directive europene, transpuse in legislatia din Romania, si care se refera la deseurile din industria extractiva, respectiv la responsabilitatea de mediu. In ceea ce priveste Directiva care se refera la deseurile din industria extractiva, la Ministerul Economiei se afla in derulare procedura privind stabilirea obligatiilor de mediu. In momentul in care aceasta va fi finalizata, vom face pasii urmatori”.

Potrivit ministrului, Comitetul de Analiza Tehnica nu se va mai intruni, pana cand nu este gata toata documentatia in cazul Rosia Montana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *