Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP 19), care se desfasoara la Varsovia, si-a deschis marti, 19 noiembrie, segmentul la nivel inalt, dupa o prima saptamana de negocieri la nivel tehnic.
Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, conduce delegatia Romaniei, care include reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Finantelor Publice, alaturi de cei ai MMSC.
Obiectivul major al Conferintei il constituie viitorul acord global in domeniul schimbarilor climatice. Acesta va fi semnat in 2015 si va cuprinde angajamente, actiuni si masuri pentru toate cele peste 190 de State-Parti semnatare ale Conventiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC).
Conferinta de la Varsovia incearca sa gaseasca o cale comuna asupra elementelor cheie ale acestui acord global (cu valoare obligatorie pentru toate partile semnatare), dar si asupra unui calendar si plan de lucru, in perspectiva semnarii lui la Conferinta Partilor de la Paris, din anul 2015.
Aspectele principale ale negocierilor vizeaza posibila crestere a ambitiilor tarilor dezvoltate privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea suportului financiar pentru actiuni de combatere a schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Pe de alta parte, noul cadru global ar urma sa prevada actiuni si masuri obligatorii care trebuie adoptate si de tarile in curs de dezvoltare, inclusiv de economiile emergente. In prezent aceste tari (dar si o parte din tarile dezvoltate) deruleaza astfel de masuri si actiuni doar pe baza voluntara.