Rusia scumpeste gazele pentru Ucraina cu 38%

0
377

Gazprom cere Kievului 180 de dolari pe mia de metri cubi, dar scumpeste gazele si pe piata interna.

Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a ajuns in sfarsit la o intelegere cu Ucraina pe tema pretului pe care fosta republica sovietica il va plati incepand din 2008. In acelasi timp, guvernul de la Moscova a decis ca si rusii vor plati mai mult pentru gaz.

Ucraina, un important consumator, dar si o tara prin care trec 80% din exporturile rusesti catre Europa, a fost nevoita sa accepte o scumpire cu 38% a gazelor naturale. Astfel, din 2008, ucrainenii vor plati rusilor 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de 130 de dolari, cat plateau pana acum.

Anuntul a fost facut marti seara, in urma negocierilor dintre CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, si ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko.

Noul pret depaseste asteptarile oficialilor de la Kiev, care sperau ca Ucraina va plati 150 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc in prima jumatate a lui 2008 si 180 de dolari din a doua jumatate.

In acelasi timp, Europa poate rasufla usurata, pentru ca cele doua parti au ajuns la o intelegere si nu se va repeta incidentul din ianuarie 2006, cand, in timpul unei dispute legate de pretul gazelor, Gazprom a intrerupt livrarile catre Ucraina, afectand si transportul energiei catre tarile europene.

Economia ucraineana, care inca se chinuieste sa-si revina dupa scumpirea gazelor din 2006 si 2007, se va resimti probabil si de data aceasta, iar presiunile inflationiste vor creste, spun analistii. Dupa ani de zile de crestere economica si un volum-record al investitiilor straine directe, pretul mai mare al gazelor naturale a mentinut inflatia la o rata anuala de 13%. „Scumpirea gazelor va costa Ucraina 2,5 miliarde de dolari in plus.

Asta va insemna ca deficitul de cont curent va creste cu 1,3%, ajungand la un total de 3% din PIB, in 2007”, apreciaza Tim Ash, un specialist de la Bear Sterns, citat de „Financial Times”.

Europa va plati 354 de dolari pe mia de metri cubi de gaz

Scumpirea gazului pentru Ucraina a fost influentata si de pretul mai mare pe care producatorii din Asia Centrala l-au cerut Rusiei pentru gazul pe care aceasta tara il importa pentru ca apoi sa-l vanda mai departe consumatorilor occidentali. Iar cea mai mare parte a gazelor naturale necesare Ucrainei provin din Turkmenistan.

Luna trecuta, Turkmenistanul a cerut Rusiei un pret mai mare cu 30%.Dar gazele se scumpesc si pentru consumatorii rusi. Guvernul de la Moscova a aprobat, marti, o majorare de pret cu 25% pentru gazele furnizate pe piata interna, incepand din 2008.

Masura, menita sa duca la o crestere a veniturilor Gazprom, era programata inca din 2006, iar pretul ar fi trebuit majorat cu 15% inca din 2007, dar guvernul n-a vrut sa supere populatia chiar inainte de alegerile parlamentare, scrie „Moscow Times”.

Gazprom, companie controlata de Kremlin, si-a anuntat de mult intentiile de a vinde atat rusilor, cat si europenilor gaze la preturi cat mai eficiente din punct de vedere financiar. Ieri, compania si-a prezentat bilantul pentru al doilea trimestru al lui 2007. Profitul net al Gazprom a scazut cu 20 de procente, pana la 4,62 miliarde de dolari. Motivul?

Costurile de operare au crescut cu 18%, iar vremea calda i-a determinat pe consumatori sa arda mai putin gaz. Astfel, vanzarile Gazprom catre Germania, Italia, Slovacia, Franta si Polonia au scazut. In 2008, Gazprom planuieste sa exporte catre Europa un volum-record de 157,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu un pret care ar putea ajunge la 354 de dolari pe mia de metri cubi, a afirmat, saptamana trecuta, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.