Rusia va intrerupe exporturile de produse petroliere in mai

Rusia va intrerupe exporturile de produse petroliere in mai

Grupurile petroliere rusesti nu vor mai exporta produse petroliere in mai si vor aproviziona doar piata interna, in conditiile in care Rusia se confrunta cu o penurie de combustibil in numeroase regiuni, a anuntat joi ministrul adjunct al Energiei, Serghei Kudriacov, citat de AFP.

„In mai, companiile nu vor mai exporta, toate volumele vor fi livrate pe piata interna”, a declarat Kudriacov.

Aceasta decizie a fost luata in conditiile in care numeroase regiuni din Rusia se confrunta, din acest week-end, cu o penurie de combustibil.

Pretul petrolului si al produselor din petrol a inregistat cresteri importante pe pietele externe in ultima perioada, pe fondul evenimentelor din Orientul Mijlociu, insa autoritatile de la Moscova au mentinut preturile la un nivel redus, exporturile devenind astfel mai atractive pentru companiile petroliere, a explicat Sergei Vakhrameiev, analist la firma de brokeraj Metropol. El a mai aratat ca producatorii au inceput sa exporte mai multe produse petroliere, ceea ce a dus intr-un final la un deficit de combustibili pe piata locala.

Situatia a fost agravata de faptul ca sezonul de insamantare se apropie, ceea ce a determinat o cerere puternica de motorina pentru utilajele agricole.

Cotidianul Kommersant arata, in editia de marti, ca benzinariile independente din regiunea Altai din sudul Siberiei au fost inchise la sfarsitul saptamanii trecute, iar statiile care insa mai au carburanti au majorat preturile cu 20%. Totodata, benzinariile Rosneft vand doar 20 de litri de benzina fiecarui sofer.

In luna februarie, premierul Vladimir Putin a lansat un avertisment cu privire la pretul combustibililor si a promis o supraveghere sporita a acestui sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *