Sterling: Motive de natura politica impiedica derularea de operatiuni in Marea Neagra

Sterling: Motive de natura politica impiedica derularea de operatiuni in Marea Neagra

Compania canadiana Sterling Resources sustine ca din motive “de natura politica”, indepedente de vointa sa, nu poate derula operatiuni petroliere in perimetrele concesionate in Marea Neagra, si considera ca autoritatile romane nu sunt in masura sau nu doresc sa ii elibereze autorizatiile necesare.

“Sterling a transmis Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare, precizand ca lipsa totala de claritate cu privire la procedura aplicabila si competenta in materie de eliberare a autorizatiilor de construire reprezinta un eveniment de forta majora, conform acordului de concesiune”, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene transmis agentiei MEDIAFAX.

Compania a obtinut la inceputul acestui an acordurile de mediu si de foraj necesare desfasurarii operatiunilor in perimetrele Midia si Pelican, situate pe platoul continental al Marii Negre.

ANRM a aprobat programul de lucrari pentru anul 2011, in baza caruia Sterling Resources are obligatia sa foreze cu doua sonde, sa achizitioneze datele seismice si sa efectueze investigatii in vederea dezvoltarii a doua zacaminte descoperite.

Sterling Resources sustine ca nu poate derula operatiunile din cauza unei legi adoptate in 2009 de Parlament care impune obtinerea de autorizatii de construire pentru anumite activitati, si considera situatia “ca fiind de natura politica”.

“Punctul de vedere al Sterling, dupa ce a primit raspuns de la unele din autoritatile guvernamentale relevante, este ca in momentul de fata autoritatile guvernamentale nu sunt in masura sau nu doresc sa elibereze autorizatii de construire pentru activitatile petroliere care se desfasoara in zone offshore”, se arata in comunicat.

Compania canadiana arata ca, potrivit prevederilor acordului de concesiune, ANRM trebuie ca in termen de 15 zile de la notificare fie sa prelungeasca durata acordului petrolier, fie sa respinga solicitarea prin care a fost invocata forta majora.

Potrivit Sterling, daca ANRM respinge invoncarea situatiei de forta majora, aceasta situatie “ar plasa cele doua parti intr-o procedura de solutionare a disputei intervenite, care ar putea in cele din urma sa fie rezolvata pe calea arbitrajului international”.

“In pofida acestei situatii nefericite, asteptam cu nerabdare sa conlucram cu ANRM si cu celelalte autoritati romane pentru a identifica o solutie care sa permita companiei sa-si indeplineasca obligatiile, sa-si pastreze drepturile sale si sa desfasoare cu succes activitatea, atat in beneficiul companiei, cat si al Romaniei”, a declarat in comunicat directorul general executiv al Sterling, Mike Azancot.

Sterling Resources detine active petroliere in Marea Britanie, Romania si Franta.

Contractul incheiat de ANRM cu Sterling Resources a intrat in atentia opiniei publice dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis in februarie 2009 ca Romaniei ii revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra.

Ulterior a inceput o dezbatere politica privind acordul cu Sterling, generata de o hotarare a Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican si Midia din Marea Neagra catre compania canadiana.

Mai multi politicieni au afirmat, de mai multe ori, ca Tariceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decat erau prevazute in contractul initail, si au sustinut inclusiv rezilierea acordului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente