Salata de ciuperci cu crema de usturoi Sardes are in compozitie, conform etichetei: „maioneza (70%), ciuperci (25%), usturoi (3%), patrunjel (2%), sare, piper”.
Tot producatorul specifica si care sunt ingredientele maionezei: „praf de ma-io-ne-za vegetal (proteina ve-ge–tala, amidon modificat – unul dintre E 1440, E 1420, E 1404, E 1410, E 1412 etc. -, aromatizanti hidrocoloizi), ulei de floarea-soarelui, sare, conservant (benzoat de sodiu E 211, stabilizatori PH – ?!)”.
ANALIZA. Salata analizata este un produs cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de gra-simi si conservanti artificiali. Nu se precizeaza ce fel de stabilizatori de PH au fost utilizati, lucru care incalca grav legislatia in vigoare, ne explica profesorul Gheor-ghe Men-ci-nicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Conservantul folosit, benzoat de sodiu, poate induce migrene, fiind neurotoxic, si, de asemenea, poate declansa ADHD. Doza zilnica admisa este de 5 mg/kg corp. De asemenea, produsul contine o sursa de sodiu de care trebuie tinut cont in aportul zilnic de sare.
Hidrocoloizii sunt substante care leaga apa, dand o consistenta produselor in care se utilizeaza ca ingrosator. Aditivii care pot forma hidrocoloizii pot fi amidonurile native si modificate (gama 1404 s.a.) si a gumelor de tipul E 410, E 414, E 412, 418, 417, 415 s.a.
Sursa: Jurnalul