Salcia energetica, o afacere profitabila care salveaza paduri

Salcia energetica, o afacere profitabila care salveaza paduri
Salcia energetica, o afacere profitabila care salveaza paduri

Cultivata de zeci de ani in Suedia, salcia energetica a fost adusa de opt ani si in Romania. Cu o perioada de recoltare de trei ani de la plantare si cu o lipsa acuta de biomasa in toata Europa, cultura de salcie energetica este una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agriculturii.

Acest lucru face ca in Romania sa existe in prezent aproximativ 850 – 900 de hectare pe care creste salcie energetica. Alte cateva plantatii, cu suprafete ce variaza de la 15 la 2.000 de hectare, sunt in curs de realizare. Spre deosebire de alte culturi de pomi, produsul final al salciei energetice nu este lemnul, ci tocatura. Benkő Sándor, directorul companiei care a adus salcia energetica in Romania, a explicat intr-un interviu acordat Yahoo! News ca tocatura este biomasa, care se foloseste ca materie prima pentru fabricarea de brichete sau peleti sau se utilizeaza direct, in cazane automatizate care produc apa calda.

Mai nou, tocatura este folosita de catre marii consumatori, pentru centrale energetice in cogenerare, care produc curent electric si apa calda. La o centrala de 10 MW sunt necesare aproximativ 100.000 tone pe an.

“In prezent, exista o lipsa acuta de biomasa la noi, dar si in toata Europa. Foarte multe fabrici s-au inchis din lipsa de materie prima”, a spus directorul firmei din Miercurea Ciuc.

Costurile infiintarii unei plantatii

Cei care vor sa porneasca un astfel de business trebuie sa stie ca plantarea unui hectar cu salcie energetica costa intre 1.600 si 2.500 de euro, fara TVA, iar pentru o investitie rentabila se recomanda o suprafata minima cuprinsa intre cinci si zece hectare.

Pretul unui butas certificat este 0,08 euro fara TVA, iar necesarul pentru un hectar este de 14.000 de bucati. Pentru plantare a mai putin de trei hectare, pretul pe butas creste, in functie de numarul celor comandati.

“Costul realizarii unui hectar difera in functie de starea terenului. Costurile le putem imparti in obligatorii, in care sunt incluse lucrarile agricole, materialul saditor, chimicalele pentru ierbicidari si recoltarea dupa primul an, obligatorie in vederea formarii tufei”, a explicat Benkő Sándor, adaugand ca toate acestea se ridica la aproximativ 1.600 de euro/hectar.

Pe langa costurile obligatorii, exista si costuri posibile care apar numai in anumite situatii.
Potrivit lui Sándor, in aceasta categorie sunt incluse ierbicidarile suplimentare, eventualele tratamente cu pesticide in cazul unei invazii de insecte sau necesitatea interventiei mecanice impotriva buruienilor.
Aceste costuri sunt estimate la maximum 900 de euro pe hectar.
Prima recolta, dupa trei ani de la plantare
Prima recoltare a salciei mature se face in cel de-al treilea an de la plantare, dupa caderea frunzelor, in perioada decembrie-martie. Pana atunci insa, plantatia are nevoie de o prima taiere obligatorie chiar dupa primul an.

“Aceasta recoltare este o operatie tehnologica. Dupa aceasta taiere, in anul urmator, se formeaza tufa. In primul an, pe o radacina sunt intre unul si trei lujere, care cresc la 1-1,5 m inaltime. In aceasta perioada se dezvolta sistemul radicular care va servi va plantatiei timp de 20-25 de ani. In urma taierii dupa primul an, in anul urmator, pe o radacina vor fi peste 10 bucati de lujere, deci se formeaza o tufa”, a explicat directorul aceleiasi firme, din Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, dupa prima taiere, salcia se poate recolta din doi in doi ani.

“La noi se recomanda recoltarea din doi in doi ani, pentru ca in Romania avem o activitate vegetala cu aproximativ 1,5 luni mai lunga decat in Suedia, astfel obtinem o tocatura de calitate mai buna decat la recoltarea anuala, respectiv lujere mai groase, material lemnos mai mult, iar costurile recoltarii apar numai din doi in doi ani”, a adaugat Sándor.

Recolta in anul doi de viata a plantatiei este de aproximativ 70-75% din cea obtinuta dupa anul trei, cand plantatia este deja matura. In conditii normale, la maturitate, recolta anuala va fi de aproximativ 30 tone la hectar , in timp ce dupa anul al doilea, cantitatea obtinuta va fi de 20 de tone/hectar.

In ceea ce priveste pretul cu care un producator poate sa vanda tocatura, acesta este in prezent de aproximativ 40- 45 euro/ tona, la o biomasa cu o umiditate de recoltare de 40 – 45%.

O parte dintre firmele care vand material saditor pentru infiintarea plantatiei de salcie energetica asigura si piata de desfacere pentru produsul final.

Sfaturi pentru o afacere sigura

Intrebat ce trebuie sa faca un antreprenor care se apuca de o afacere cu salcie energetica, pentru a avea succes, Benkő Sándor a venit cu cateva sfaturi. Iata care sunt acestea:

1. Initial, sa infiinteze o plantatie de salcie energetica impreuna cu un antreprenor care stie ce inseamna agricultura, caruia ii place sa fie in camp. Si asta pentru ca in primii doi ani, salcia nu poate fi crescuta de la distanta.

2. Fiind vorba despre un produs nou, antreprenorul trebuie sa respecte recomandarile celor care vand butasii.

3. Sa aiba rabdare. Plantatiile nu sunt spectaculoase in primul an, dar din anul doi, daca s-au respectat pasii tehnologici recomandati, devin frumoase, atractive si utile.

4. Sa nu umble dupa butasi ”chilipiruri” pentru ca se vor pacali, iar efectele se vor constata dupa trei – patru ani.

5. Daca un vanzator promite lucruri ireale, precum o recolta de 40 – 50 tone/ha/an fara sa precizeze umiditatea tocaturii si totusi acestea li se par atractive, sa incheie contracte cu garantii cu ofertantul respectiv, prin care sa se asigure ca in caz de fals, ofertantul sa suporte paguba.

6. Salcia energetica este o planta agricola a carei dezvoltare este influentata si de conditiile climatice, astfel ca poate sa fie ani foarte buni, dar pot fi si ani cu precipitatii mai putine si rezultate mai slabe.

Mai multe detalii pe www.kwg.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *