Saliva da indicii despre bolile la care esti predispus

0
361
Saliva dă indicii despre bolile la care eşti predispus
Saliva da indicii despre bolile la care esti predispus

Parkinson, cancer sau Alzheimer, sunt doar cateva dintre afectiunile grave de care ne temem cu totii si pe care incercam, pe cat posibil, sa le prevenim. Exista insa posibilitatea sa descoperim, chiar si cu ani buni inainte, toate aceste boli cu ajutorul testului de saliva. O analiza genetica prin care puteti avea date amanuntite despre evolutia organismului dumneavostra.

23andME este site-ul celui mai mare laborator de analiza genetica din SUA. De aici, orice persoana interesata sa-si afle profilul genetic poate sa comande online kitul de recoltare, care contine si un recipient pentru saliva.

Celulele ADN din saliva sunt trimise apoi catre laborator, iar rezultatele se primesc intr-o luna. Testul costa 300 de dolari si poate aproxima gradul de risc pentru 200 de afectiuni, de la cancer, la diabet, Parkinson sau dependenta de tigari.

„Din ADN-ul asta putem afla foarte multe lcururi, inclusiv prin teste specifice, bolile la care suntem predispusi. E usor sa aflam la ce suntem predispusi, dar s-ar putea sa deschidem asa, un fel de cutie a pandorei”, a declarat profesorul de genetica de la UMF Bucuresti, Radiu Viorica.

Nu toti medicii sunt de acord cu aceasta analiza. „Faptul ca aflam ca avem o predispozitie, nu este o confirmare obligatorie. Cei care vor avea niste raspunsuri, nu vor stii exact cum sa le gestioneze. Vor fi mai speriati sau mai putin speriati decat trebuie”, a declarat profesoara Maia Puiu de la catedra de genetica din cadrul UMF Timisoara.

Rezultatele testului sunt confidentiale. Analizele de acest gen nu pot fi facute copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.