Salvarea planetei, neintelegeri la „pret”

Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice si strategia vizand controlul incalzirii globale a debutat, ieri, la Copenhaga. Reprezentanti ai 192 de state si peste 5.000 de jurnalisti au asistat la startul celor 12 zile de propuneri si negocieri ce se anunta a fi foarte dure.recuperatori climatici

Miza conferintei din capitala Danemarcei, istorica prin amploarea sa si supranumita „summitul pentru salvarea planetei”, este sa limiteze la doua grade Celsius cresterea temperaturii medii pe suprafata Terrei.

Inca de ieri, scepticii si criticii la adresa reuniunii au obiectat ca aceasta are loc intr-o tara care nu respecta prevederile Protocolului Kyoto si care nu a obtinut rezultate notabile in eforturile de reducere a emisiilor poluante, asa cum arata un raport recent al Agentiei Europene de Mediu.

Mai mult, cotidianul „Daily Mail” sustine ca nota de plata a summitului va depasi 143 de milioane de euro, iar lucrarile acestuia vor produce aceeasi cantitate de gaze cu efect de sera cat o intreaga tara africana, respectiv 41.000 de tone de dioxid de carbon.

Totusi, Danemarca a investit 2,4 milioane de euro pentru a dota Bella Center (edificiul unde se desfasoara summitul) cu tehnologii de ultima ora, pentru ca megaevenimentul pe teme de mediu sa aiba un impact ecologic cat mai scazut. Principalele modificari „eco-friendly” au fost facute la sistemele de iluminare, de incalzire si de aerisire ale salilor de conferinte.

Protagonisti rebeli cer sume fabuloase

Observatorii apreciaza ca principalii actori ai negocierilor vor fi tari intens poluante, precum China, India si SUA, dar si unele emergente sau in curs de dezvoltare, ca Brazilia, Bolivia ori Africa de Sud, care sunt expuse schimbarilor climatice, dar care nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a contracara efectul lor devastator.

Brazilia, prin vocea ministrului Mediului, Carlos Minc, a anuntat deja ca va adopta o pozitie foarte dura si ca le va cere tarilor industrializate circa 300 de miliarde de dolari destinati reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Africa de Sud, in schimb, este dispusa la unele concesii, anuntand ca le va reduce cu 34% pana in 2020 si cu 42% pana in 2025, cu conditia ca intr-un acord international sa fie prevazute alocarea unor importante ajutoare financiare si tehnologice.

Uniunea Europeana, un ajutor modest

Ajutorul imediat pe care UE si-a aratat disponibilitatea sa-l acorde tarilor in curs de dezvoltare in urmatorii trei ani pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice se situeaza intre „1 si 3 miliarde de euro”. Cu conditia ca la Copenhaga sa se ajunga la un acord international, scrie cotidianul german „Financial Times Deutschland”. Acordul ar urma sa intre in vigoare incepand cu 2013.

O alta pozitie a adoptat, insa, Yvo de Boer, secretarul executiv al conferintei ONU, care sustine ca, anual, sunt necesari cel putin 6,5 miliarde de euro pentru a veni in ajutorul tarilor vulnerabile din acest punct de vedere. „Este nevoie de o deblocare rapida a fondurilor (n.r. pentru urmatorii trei ani), mai ales ca, pana in 2020 ori 2030, sumele necesare vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro”, a mai spus de Boer.

„Tarile in curs de dezvoltare asteapta cu disperare o actiune tangibila si imediata impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera.”
Yvo de Boer – secretar executiv al conferintei ONU.

Romania, prezenta activa

Un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale arata ca tara noastra si partenerii din Uniunea Europeana vor depune toate eforturile la Copenhaga pentru ca acordul ce va fi incheiat sa oblige toate tarile dezvoltate la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *