Salvati fluturii!

0
316

Fluturii sunt intr-o continua scadere in toata Europa. Autorii studiului publicat in ,,Journal of Insect Conservation” considera ca motivul acestui declin sta in biodiversitate. De asemenea, ei cred ca fluturii sunt indicatorii unei excelente sanatati a spatiilor naturale europene. S-au descoperit trei cauze principale ce explica acest declin: pierderea habitatelor, dat fiind ca multi fluturi traiesc in zone agricole arabile in stare de disparitie; pierderea zonelor mlastinoase, in special in Europa Orientala , care sunt drenate pentru agricultura; schimbarea climei care impinge fluturii sa emigreze catre nord.
Declinul general al fluturilor variaza in funct ie de habitat. Acesta a crescut pana la 11% in cursul ultimilor 25 de ani. Dar in privinta locurilor specifice, numarul speciilor ce traiesc in terenurile mlastinoase a scazut cu 15%, cu 14% in paduri, cu 19% pe pajis ti. Fluturii ce traiesc in locuri nedeterminate au inregistrat cea mai mica scadere, de doar 1%. Se considera ca marile declinuri observate la fluturii ce traiesc in locuri specifice reflecta declinul acestora din urma .
Salvarea lor trebuie sa ne preocupe. Asociatiile internationale pentru salvarea naturii fac apel la iubitorii naturii, cerandu-le sprijinul in aceasta actiune. Cum? Atragandu-i in gradina, pe terasa sau pe balcon si oferindu-le un colt linistit de viata.
Putem sadi in ghivece flori de pajiste cat mai viu colorate care atrag in mod special fluturii. Plantarea tufisurilor specifice zonei in care traim ofera fluturilor loc de odihna si hrana . Dintre cele mai potrivite fac parte paducelul, porumbarul, salcia pitica si crusinul. Buruienile precum urzica si macrisul sunt felurile preferate ale multor specii de fluturi. Plantarea in gradina sau in balcon a ierburilor aromate precum cimbru mirositor, levantica , garofite salbatice, precum si renuntarea la spray-urile anti-insecte si folosirea maceratului de urzici in apa sunt doar cateva metode prin care le putem usura viata acestor insecte atat de delicate.

Sursa: Actualite, Asul verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.