Parizer de curcan Top – Mezel din aditivi

CE BEM, CE MINCAM – Valoarea energetica este foarte ridicata
Carnea dezosata mecanic este de fapt o pasta de maruntaie amestecata cu E-uri periculoase, motiv pentru care consumatorul trebuie sa o evite.

Parizerul de curcan Top are in compozitie „carne curcan separata mecanic (minimum 30%) (n.r. – MDM), grasime pasare, apa, amidon din cartofi, proteine vegetale din soia, sare, condimente naturale, stabilizator (polifosfati de sodiu E452(i), potentiator de aroma (glutamat monosodic E621), antioxidant (lactat de sodiu E325, acid ascorbic E300), colorant natural (cosenila E120), conservant (nitrit de sodiu E250).”

ANALIZA. In general, carnea dezosata mecanic (MDM) are o valoare biologica scazuta, dar si microbiologica, ne spune profesorul doctor Mencinicopschi. Profilul nutritional dezechilibrat al produsului este accentuat si de continutul ridicat de grasime de pasare, al doilea ingredient dupa MDM, care aduce un aport semnificativ de acizi grasi saturati de origine animala, periculosi pentru sanatate. Mai mult, ei sint si aterogeni. Desi produsul nu are precizata valoarea nutritionala, din compozitie rezulta ca are si o valoare energetica foarte ridicata. Contine glucide sub forma de amidon si o cantitate mare de sodiu provenita din sare si din aditivii alimentari. Parizerul este conservat cu E250 (nitrit de sodiu), potential cancerigen. Contine sursa adaugata de fosfor E452. De asemenea, are in compozitie si potentatorul de gust glutamat monosodic E621 cu efecte neurotoxice.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, suferinzilor de boli cardiovasculare si cerebrovasculare, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, cu afectiuni hepato-renale, suferinzilor de boli neurodegenerative, de cancer, de boli de piele, de guta, alergicilor si astmaticilor, celor cu tendinta la edeme, cu boli de colagen, cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *