Sanmartin: Democratie pana la un punct in privinta exploatarii gazelor de sist

Sanmartin: Democratie pana la un punct in privinta exploatarii gazelor de sist
Sanmartin: Democratie pana la un punct in privinta exploatarii gazelor de sist

Situatie aproape de necrezut in cazul conflictului dintre comuna Sanmartin si Guvernul Romaniei pe tema exploatarii gazelor de sist. La mitingul din decembrie (link), primarul Lucian Popus le transmitea celor de la NIS Petrol ca ii asteapta cu drag in localitate, dar numai in calitate de turisti. Era perioada in care Consiliul Local scosese deja hotararile aferente interzicerii exploatarii gazelor de sist, respectiv Referendumului legate de acest controversat subiect.

In urma cu cateva zile, in prima instanta, Tribunalul Bihor a decis ca populatia din Sanmartin are dreptul (cum era si normal) sa mearga la urne si sa isi spuna punctul de vedere privind exploatarea de hidrcarburi pe teritoriul ei. Insa, legat de acelasi subiect, magistratii au inclinat si spre Guvern (respectiv spre firma care ar trebui sa inceapa prospectiuni si care, apoi, ar putea exploata cele gasite), hotarand ca, in ciuda eventualului rezultat al Referendumului, Consiliul Local nu poate interzice exploatarea bogatiilor subsolului. Motiv: o astfel de decizie nu sta in pixul alesilor locali, fiind de competenta Guvernului. Altfel spus, degeaba se face Referendum cu rezultat cunoscut, ca se va putea trece la exploatare.
Sentinta Tribunalului Bihor poate fi atacata de comuna, lucru care, cel mai probabil, se va si intampla dupa emiterea motivarii deciziei judecatoresti.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente