Comuna Sanmartin a decis sa organizeze un referendum pentru interzicerea, pe raza unitatii sale administrative, a oricaror activitati de prospectiuni-explorare-exploatare petroliera (inclusiv petrol si gaze de sist). O masura similara ar putea adopta si celelalte 20 de unitati administrative care se regasesc in perimetrul EX – 3 Baile Felix, pentru care Guvernul a acordat concesiune East West Petroleum Corp.
Vestea privind adoptarea de catre Guvernul Romaniei a HG nr. 887 din 14 noiembrie 2013, prin care se aproba Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si East West Petroleum Corp., in calitate de concesionar, i-a luat prin surprindere pe edilii din Sanmartin.
Ieri, primarul Lucian Popus ne-a declarat ca a luat act cu profunda tristete de faptul ca aceasta hotarare a fost contrasemnata de ministrul bihorean, Lucia Varga. „Sunt complet dezamagit si stupefiat ca pe aceasta hotarare se afla si semnatura Luciei Varga, care stie ca Baile Felix se afla intr-un perimetru de protectie hidrogeologica”, a declarat primarul din Sanmartin. Popus a declarat ca nu e dispus sa stea cu mainile in san si intentioneaza sa organizeze pe 12 ianuarie 2014, un referendum pentru interzicerea oricaror forme de prospectiuni petroliere. Edilul din Sanmartin a amintit ca aceasta concesiune EX – 3 Baile Felix se intinde pe o suprafata de 1.065 km si inglobeaza 20 de unitati administrative (Nojorid, Osorhei, Santandrei, Toboliu, Girisu de Cris, Sannicolau Roman, Cefa, Dragesti, Ineu, Tetchea etc.), inclusiv Oradea.
Cu toate acestea, ieri, primarul Ilie Bolojan declara ca Oradea nu ar fi inclusa in acest perimetru. Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul de Bihor, Claudiu Pop crede ca pe marginea acestui subiect s-a creat o stare de panica nejustificata. „In cursul diminetii, am luat legatura cu presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, care mi-a dat asigurari ca acordul este pentru hidrocarburi conventionale (petrol si gaze naturale), nu pentru gaze de sist. Astfel de activitati le facem in Bihor, la Suplacu de Barcau, de zeci de ani.
S-a creat doar o stare de panica in randul populatiei. Daca s-ar gasi petrol pe raza comunei Sanmartin, credeti ca primarul nu ar fi bucuros sa aiba niste redevente? Insa nimeni nu va veni sa puna sonde petroliere intre strandurile ori pensiunile din Felix”, a declarat prefectul Claudiu Pop. Prefectului i s-a amintit ca, zilele trecute, in perimetrul EX – 2 Tria, firma Acoustic Geophysical Services, din Ungaria, angajata de NIS Petrol Serbia, titluarii dreptului de a extrage gaze si petrol din perimetrul EX-2 Tria, au demarat prospectiuni seismice, fara a avea avizele de mediu. Universitarul Orlando Balas atrage atentia ca activitatile de prospectiune-dezvoltare-exploatare se pot face doar cu acordul scris si autentificat al proprietarului terenului si cu avize de la Primarie, Consiliul Judetean si APM. „Fara acordul proprietarilor de terenuri si avizele institutiilor abilitate, aceste activitati sunt ilegale si pot fi blocate de cetateni. Mingea e la cetateni, la proprietarii de terenuri, singurii care pot opri abuzurile Guvernului. Odata ce au semnat ca se poate intra cu utilajul pe terenul lor, cetatenii au dat singura arma de aparare pe care o aveau”, a declarat Orlando Balas.