„Sanziana” ne pacaleste si ne imbolnaveste

Prajitura cu crema Sanziana este un produs care, daca il cumparati fara sa cititi eticheta, creste sansele de a ingera substante pe care nu le doriti.
prajitura sanziana
Unul dintre ingredientele majore ale prajiturii este margarina (grasime vegetala hidrogenata), pe care toti consumatorii ar trebui sa o ocoleasca, dar in mod special cardiacii si cei cu afectiuni hepatice. Aceasta este amestecata cu o cantitate foarte mare de zahar, ceea ce face ca produsul sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Din aceasta cauza, prajitura nu poate fi vanduta nici in unitatile de invatamant, pentru ca nu respecta Legea 123/2008. Copii si adolescentii nu trebuie sa consume aceasta prajitura si pentru ca are in compozitie alcool etilic rafinat, despre prezenta caruia nu suntem avertizati in mod special.

Aditivii alimentari utilizati dau si ei motiv de ingrijorare. Conservantul, sorbat de potasiu, este contraindicat in alimentatia alergicilor. De asemenea, este incriminat in aparitia iritatiilor dermice si in distrugerea vitaminei B12. E476 s-a dovedit a fi hepato si nefrotoxic, iar sorbitolul E420 are efecte laxative atunci cand este consumat in exces. Producatorul nu ne spune ce fel de coloranti a folosit, incalcand astfel Legea 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Mai mult, nu ofera nici informatiile nutritionale. Chiar si asa, din compozitie rezulta ca valoarea energetica a prajiturii Sanziana este foarte mare, iar supraponderalii si obezii ar trebui sa o evite.

Persoanele care sufera de alergie la soia trebuie sa testeze reactia organismului, iar cei cu celiachie nu vor consuma produsul din cauza continutului de gluten.

Din denumirea produsului „prajituri cu blat pandispan vanilie (crema fina), gem de fructe si ciocolata menaj cu zahar si indulcitor” aflam ca in compozitie intra si gemul de fructe, numai ca acesta nu se afla si printre ingrediente.

In urma analizei informatiilor de pe ambalaj, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat nici celor cu afectiuni renale, dermatologice, cerebrovasculare, celor cu diabet, persoanelor cu maladii ale tractusului digestiv, celor cu cancere.

Ingrediente: zahar, grasime vegetala hidrogenata, faina de grau, amidon din porumb, cacao pudra 7%, agent de afanare (carbonat de sodium – E500), faina de secara, emulsificator (lecitinade soia – E322, mono si digliceride ale acizilor grasi – E471, poliglicerol poliricinoleat – E476), alcool etilic rafinat, indulcitor (sorbitol – E420), glicerina – E422, conservant (sorbat de potasiu – E202, acid sorbic – E200), arome alimentare, vanilina, coloranti naturali, fructe deshidratate, sare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *