Sanzienele, sarbatorite la Targul produselor eco si traditionale, in acest weekend

Sanzienele, sarbatorite la Targul produselor eco si traditionale, in acest weekend

Bucurestenii sunt asteptati, de vineri pana duminica seara, la sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica, cu paine la test, bulz ciobanesc, placinte, vinuri alese, flori de Sanziene, jocuri populare specifice, dar si cu o inedita expozitie de pasari de rasa, la o noua editie a Targului national al produselor ecologice, traditionale si naturale, produse in ferme si gospodarii taranesti din Parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.
Sarbatoarea Sanzienelor este, la ASAS, o nedeie cu produse traditionale romanesti din Maramures, Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Bucovina, Crisana. Bucurestenii pot gusta din bunatatile pregatite de gospodarii targului, pot afla retete inedite de placinta cu urda si marar, pe care le pot si cumpara cu acest prilej, scrie Agerpres.

Mama Floarea, olteanca din Scarisoara care a readus bucurestenilor gustul copilariei prin painile pe care le prepara in parcul de la ASAS, a venit cu testul pregatit pentru a coace cat mai multe paini. Producatorii din Bran vin cu branzeturi traditionale in retete vechi sau noi – bulz ciobanesc, mamaliga cu branza in straturi cu sunculita si cu multa smantana ca in Maramures, cartofi copti cu branza de burduf.

La atelierul de creatie gastronomica, bucurestenii sunt asteptati cu gogosi cu urda cu marar si nuca, ca in Maramures.

Alege sa vezi natura!’ este o invitatie la intalnirea cu 50 de perechi de pasari de rasa de rase diferite, de la pitice pana la uriase. Marius Visan – presedinte al asociatiei Asociatiei Crescatorilor de Pasari de Rasa din Bucuresti si Ilfov ‘Pajura’ va astepta, sambata si duminica, sa admirati colectia membrilor asociatiei diferite rase de pasari: Brahma heminat deschism Brahma potamichiu, Cochinchina negru, Cochinchina galben, Plzmouth rock barat, Rhode Island, Orpington negru, Orpington albastru, New Hampshire, Matase japoneza alba, Wiandotte argintiu, Wiandotte argintiu pitic, pauni, fazani, prepelite, Cochinchina pitic (negru,albastru heminat inchis, frizat bobat, barat pe galben, portocaliu).

Colectia de pasari de rasa va putea fi admirata de bucuresteni in Parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice in fiecare ultima saptamana din luna.

Din comuna Simleul Silvaniei, producatorii de la Siciliana au adus o gama diversificata de mezeluri traditionale, iar maramuresenii de la ,,Toto’, carnati de casa, jambon afumat, coaste afumate, pate de casa, paine de casa, paine de malai si pogacele cu jumari.

Producatorii galateni aduc carnati ciobanesti si vanatoresti afumati, costita si slaninuta taraneasca afumata traditional, pastrama taraneasca de porc, pastrama ciobaneasca de oaie, cotlet haiducesc, toba de casa.

Toti bucurestenii care vor veni vineri la Targul de Sanziene vor primi, de la organizatori, flori de sanziene.

,,Numele sarbatorii populare, inchinate Sfantului Ioan Botezatorul, care insa pastreaza numeroase elemente precrestine si e insotit de diferite acte magice, legate mai ales de magia premaritala. In ziua de Sanziene sau in ajunul ei, oamenii culeg flori de sanziene cu care impodobesc portile. Fetele fug pe deal sau la munte, culeg si impletesc cununi, se intorc cu ele in fuga in sat si arunca cununile pe casa, pentru a observa daca s-au agatat de hornuri. Daca cununile se agata de hornuri, fetele se vor marita chiar in acel an. Reprezentari fantastice in alaiul Sanzienei sau Dragaicei, zeita agrara celebrata la solstitiu de vara, cand se imparguiesc lanurile de grau si infloreste planta ce-i poarta numele (Sanziana sau Dragaica). In aceasta perioada a anului cucul inceteaza a canta, semn ca a sosit vremea cositului fanetelor, prin paduri apar licuricii care lumineaza calea ratacitilor, se rasuceste frunza pe ramurile de tei, plop, ulm’, ne explica Daniela Popa, manager Media Link Business, organizatorul targului.

Ion Poponeci din Sirnia, Brasov, singurul producator de branzeturi care nu a lipsit de la nici o editie a targului, va pregati special pentru ,,Sanziene’ un nou sortiment. O gama larga de sortimente de branza vor aduce si alti producatori din regiunea Bran, precum Vasile Musetescu, un cioban ce a venit sa cucereasca cetatea lui Bucur si Oana Almasan, ambii de la Bran, Brasov.

,,Si avem si o surpriza – trei doamne se vor intrece in a prezenta cea mai delicioasa prajitura Sanziana din Maramures, Arges sau Botosani’, mai spune Daniela Popa.

Familia Vasile, din Scarisoara, Olt, a venit si de aceasta data cu o oferta bogata la legume de sezon – rosii, castraveti, vinete, ardei capia, ardei grasi, verdeturi de ciorbe.

Pentru toate Sanzienele, de la ASAS nu vor lipsi florile din Sacele – petunii, muscate, begonii, impatiens, ghete, micsunele, craite, lobelia, salvie pitica, bacopa, plectranthus, dalii pitice, floare de colt, crin de faclie, nemtisor, mac islandez, iarba de pampas, stuf chinezesc, sedumuri, vreo 6-7 soiuri, floxuri, condimente (rozmarin, salvie medicinala, oregano, levantica alb-roz-mov, ceapa de tuns, menta piperita si indiana, cimbru, isop).

Producatorii va invita si la o cura de sanatate cu mere si suc de mere din Valcea sau Miercurea Ciuc, Harghita dar si braga, din Giurgiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *