Este binecunoscut faptul ca o viata sanatoasa impune si miscare, iar efectele acesteia sunt cu atat mai benefice cu cat se desfasoara intr-un mediu sanatos si care nu provoaca nici un fel de lezare calitatii mediului. Una dintre aceste activitati, nu doar sanatoase dar si utile, este deplasarea prin oras cu ajutorul bicicletei, timpul necesar deplasarii dintre un punct al orasului si altul fiind mai mic iar deplasarea este nepoluanta dar si facila, daca ar fi asigurate conditii optime pentru cei ce aleg acest mod de deplasare.
In acelasi spirit, pentru determinarea populatiei de a folosi mijloace nepoluante si sanatoase se desfasoara, la nivel european, campanii concretizate si la noi in tara prin organizarea de evenimente in marile orase, respectiv Saptamani ale Mobilitatii.
Ei bine, a venit si randul Clujului de a demonstra ca locuitorii sunt interesati nu doar de sanatatea lor ci si a orasului in care traiesc. In acest context, la sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat, la Prefectura clujeana, o masa rotunda organizata de Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj-Napoca (ARPM) si Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), cu sprijinul Institutiei Prefectului Judetului Cluj, pe tema Saptamanii Europene a Mobilitatii si Zilei Europene Fara Masini.
Au participat autoritati publice, organizatii neguvernamentale si institutii de invatamant superior, voluntari activi in domeniul mediului si alti clujeni. Cei circa 70 de participanti au putut afla multe informatii si opinii pe tema mobilitatii urbane durabile in general si a celei in Cluj-Napoca in particular, din expunerile verbale si vizuale cu text si fotografii ale celor care au conferentiat.
Astfel, dupa mesajul de deschidere din partea Prefectului judetului Cluj, a urmat prezentarea „Mediu, Miscare, Sanatate vs. Mobilitate”, a d-nei Monica Lenga, director ARPM Cluj-Napoca, apoi doua prezentari ale directorului executiv CCN Radu Mititean, care asigura si presedintia Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) – succinta sinteza „Saptamana Europeana a Mobilitatii” si ampla prezentare, cu imagini, „Promovarea utilizarii bicicletei ca parte a unui sistem de mobilitate urbana durabila”, care a punctat comparativ elementele necesare si existente in alte state europene mai dezvoltate pe linie de mobilitate urbana durabila si situatia din marile orase ale Romaniei, unde bicicleta nu este inca tratata adecvat de catre autoritati, desi este o parte a solutiei problemelor de mobilitate urbana.
Mai apoi, dr. Gabriela Gansca a prezentat din partea Directiei de Sanatate Publica Cluj materialul „Importanta Miscarii pentru Sanatate”, d-na Adelhaida Kerekes a prezentat din partea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj preocuparile pentru promovarea in randul elevilor a unui stil de viata sanatos, inclusiv sub aspectul mobilitatii, iar dl. Marius Colceriu a prezentat din partea Directiei Judetene pentru Sport si Tineret programele si preocuparile acestei institutii precum si cadrul legal pentru incurajarea unui stil activ de viata in randul tinerilor si a populatiei in general.
La final, lect. univ. dr. Radu Barna, de la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai a prezentat pe scurt materialul „Mersul pe bicicleta – factor important pentru atragerea investitorilor”, in care a subliniat ponderea tot mai ridicata a calitatii vietii intr-un anumit oras ca si criteriu de alegere a lui de catre investitori si cota tot mai mare a problemei mobilitatii urbane durabile – incluzand posibilitatile de a circula cu bicicleta – in aprecierea nivelului de calitate a vietii intr-un oras.
Masa rotunda desfasurata vineri este parte integranta din manifestarile organizate de Clubul de Cicloturism „Napoca” in cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii, care a continuat si sambata, 22 septembrie, cu un mars al biciclistilor, o dezbatere publica si o serie de proiectii foto, la care accesul publicului a fost liber.