Sapte milioane euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti in Bazinul Siretului

0
576
STOP polu?rii cu nutrien?i!
STOP poluării cu nutrienţi!
Sapte milioane euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti in Bazinul Siretului

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat, in Bacau, Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Siret. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului si Padurilor impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

Zeci de reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, APIA, Autoritatea SanitaraVeterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu, Directia pentru Agricultura si autoritati locale din judetele Bacau, Vrancea, Neamt si Suceava au fost instruiti de experti de mediu pentru reducerea poluarii apelor cu nitrati. “Peste 1.900 de localitati din Romania sint vulnerabile la poluarea cu nitrati – sustin organizatorii actiunii. Citeva zeci dintre acestea sint in Bazinul Hidrografic Siret, unde exista zone sensibile la nitrati pe tot spatiul hidrografic. Prezenta nitratilor in concentratii peste limita admisa in zeci de fintini si izvoare din judetul Bacau este confirmata de probele recoltate de personalul de la Autoritatea de Sanatate Publica. Sint fintinile din interiorul localitatilor, amplasate in apropierea surselor de poluare: latrinele, grajdurile si depozitele de gunoi”.
Administratorii proiectului mai spun ca investitiile sint absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor si a solului. Este nevoie, insa, si de masuri de reducere a poluarii. Extrem de important este ca oamenii sa constientizeze riscurile acestui tip de poluare si sa afle ca aceasta poate fi redusa printr-o depozitare corespunzatoare a deseurilor. Este deosebit de importanta informarea populatiei care foloseste ca sursa apa din fintini cu privire la amplasamentul, constructia fintinii si asigurarea protectiei sanitare a acesteia.
Proiectul are ca scop reducerea poluarii apei ti solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului asupra pastrarii surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. “In proiect – a spus Manuela Udroiu, specialist de investitii in Unitatea de Management a acestuia -, in Bazinul Hidrografic Siret exista deja trei platforme de colectare si depozitare a gunoiului de grajd, la Mircesti (Iasi), in orasul Frasin si in comuna Todiresti (Suceava). Este prevazut ca in mai 2013 sa fie receptionate alte platforme de colectare, in Bacau, la Racaciuni, Girleni, Caiuti si Dumbrava Rosie, in Iasi, la Cristesti si Scinteia, in Neamt, la Gheraiesti si Bodesti, si in Suceava, la Galanesti, Gura Humorului si Vicovu de Sus. Totalul investitiilor ajunge la 6 milioane de euro”. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare. In Bazinul Hidrografic Siret este prevazuta o astfel de investitie in satele Homita si Cristesti, din judetul Iasi. Suma alocata este de 840.000 de euro, iar termenul de finalizare in septembrie 2013. (Petru DONE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.