Sase comune din judetul Galati risca amenzi pentru ca nu si-au inchis gropile de gunoi

Sase localitati rurale din judetul Galati risca sa primeasca amenzi de pana la 100.000 de lei deoarece nu au inchis gropile de gunoi neconforme, transmite corespondentul NewsIn.gropi gunoi neconform

“Sunt sase teritorii comunale pe raza carora inca functioneaza platforme de gunoi neconforme. Este vorba de comuna Brahasesti, in care patru platforme sunt inca neinchise, comuna Matca cu o platforma, comuna Vanatori cu doua platforme, comuna Scanteiesti cu doua platforme, comuna Fartanesti cu o platforma si comuna Varlezi cu o platforma”, a declarat, luni, comisarul de mediu Nicolae Gutanu.

Potrivit aceleiasi surse, primarii localitatilor mentionate au spus ca nu au inchis gropile de gunoi si nu le-au suplinit cu servicii comunale de salubritate din cauza ca nu au prevazut fonduri in buget pentru asa ceva. Obligatia de a acoperi platformele de gunoi in 2009 este, insa, asumata si cunoscuta de autoritatile romane de aproape patru ani.

Acum, comisarii de mediu pregatesc un control in judetul Galati, unde vor verifica salubritatea cursurilor de apa si a cailor de comunicatii. Simultan, vor inspecta si cele 11 platforme de gunoi. Daca ele vor functiona si la data controlului, cele sase primarii vor fi amendate pe loc. “Comisarii pornesc in control cu dispozitie clara de amenda”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Comisariatului Garzii de Mediu, Ion Avram. Sanctiunile pot ajunge pana la 100.000 de lei.

In judetul Galati functionau peste 200 de rampe de gunoi neconforme cu prevederile europene in materie de depozitarea deseurilor. Mai mult de 90% dintre ele au fost inchise pana la 16 iulie – termenul fixat de autoritatile de mediu. Altele au fost scoase din circuit intre 16 iulie si 15 septembrie, cand a expirat si termenul de gratie oferit de comisarii de mediu.

Primariile care s-au incadrat in aceste termene au semnat ori sunt pe punctul de a semna contracte cu operatorii de salubritate din judet. Contra unei sume de bani stipulate in contract, aceste firme colecteaza deseurile din localitati si le transporta la cea mai apropiata platforma de gunoi autorizata: Platforma Tirighina din municipiul Galati sau Platforma Rates din municipiul Tecuci. Sunt, insa, primarii in nordul judetului Galati care, fiind foarte indepartate de ambele platforme, au preferat sa incheie contracte cu operatori de salubritate din municipiul Barlad, judetul Vaslui.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente