Ecologie la maximum: colectare cu calul

Locuitorii orasului francez Lyon aduna gunoaiele din parcuri cu ajutorul carutelor. Francezii s-au lansat, de doi ani de zile, in operatiunea “Calul”, pentru diminuarea gazelor cu efect de sera din localitate.colectare cu calul

Luc Delas, impreuna cu membrii asociatiei sale, Equiterra, militeaza de cativa ani buni in favoarea folosirii cailor de tractiune pentru rezolvarea treburilor “casnice” din oras. Iar de mai bine de un an, lucrurile chiar au inceput sa se miste.

Administratorii orasului francez, ce numara peste doua milioane de locuitori in zona metropolitana, utilizeaza caii de tractiune pentru curatarea gunoaielor din parcuri, potrivit cotidianului “Le Figaro”.

Eficient precum o masina

Privita initial cu scepticism, ca pe un demers rudimentar, administratorii orasului vad acum reintoacerea la cal ca pe o solutie pentru viitor.

“Sa fim bine intelesi, este, cu siguranta, vorba despre o nisa. Dar astazi, odata cu dezvoltarea conceptului de dezvoltare durabila, este momentul sa reintroducem energia cailor”, spune Luc Delas.

Astfel, deseurile care se aduna in parcul “Toªte d”Or”, unde se plimba zilnic, pe timpul verii, aproape 60.000 de oameni, sunt colectate cu ajutorul cailor de tractiune.

Nu ramane nici macar o frunza moarta in urma lor. Lyon este unul dintre putinele orase din Franta a carui directie pentru spatiile verzi a obtinut ISO 14001, certificat de buna practica in ceea ce priveste siguranta si protectia mediului.

“Calul de tractiune este la fel de eficient precum o masina, iar in ceea ce priveste costurile, este extrem de ieftin”, spune Gilles Burna, adjunct pe probleme de urbanism si spatii verzi in orasul francez. In plus, in zonele aglomerate ale Lyonului, turistii sunt plimbati cu caleasca. Deja, peste 30 de comune s-au lansat in aventura “Calul”.

Odata cu introducerea taxei pe dioxidul de carbon, reprezentantii asociatiei Equiterra estimeaza ca tot acest “mars” al cailor va fi din ce in ce mai apreciat. Argumentul: folosirea unui cal pentru colectarea deseurilor, in locul unui camion, duce la o scadere cu 35% a emisiilor de dioxid de carbon din oras. Emisiile poluante ar putea scadea cu 40% daca animalele ar fi utilizate si la operatiunile de intretinere a spatiilor verzi.

Miscarea va lua amploare

La inceput, consilierii municipali s-au aratat sceptici cu privire la aceasta initiativa. Acum, in schimb, colectivitatile ce au apelat la aceasta masura sunt extrem de entuziaste.

“Suntem deja victimele propriului nostru succes”, marturiseste Edwige Franzetti, adjunct la primaria din comuna franceza Maxeville, unde “echibusurile” scolare au cucerit copiii, dar si pe parintii acestora. Prin urmare, elevii sunt transportati la scoala intr-o caleasca trasa de cai, si nu cu autobuze poluante.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,195FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente