Satu Mare: Sistemul de colectare selectiva duala a deseurilor va deveni operational din 7 mai

0
389
TEGA oferă premii pentru colectarea selectivă
Satu Mare: Sistemul de colectare selectiva duala a deseurilor va deveni operational din 7 mai

Sistemul de colectare selectiva duala a deseurilor va deveni operational din 7 mai. Anuntul a fost facut public, ieri, in cadrul unei conferinte de presa de catre primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes.

Astfel, pentru persoanele fizice, colectarea selectiva duala se va face atat la locuintele individuale, cat si la blocurile de locuinte, prin dotarea punctelor de colectare cu pubele, recipienti si saci, marcati corespunzator, iar pentru persoanele juridice prin dotarea cu recipienti inscriptionati corespunzator pentru fiecare fractiune.

Cum se va face colectarea selectiva

Pentru persoanele fizice, colectarea selectiva duala se va face atat la locuintele individuale, cat si la blocurile de locuinte, prin dotarea punctelor de colectare cu pubele, recipienti si saci, marcati corespunzator, iar pentru persoanele juridice prin dotarea cu recipienti inscriptionati corespunzator pentru fiecare fractiune. Totodata, la locuintele individuale, fractiunea umeda va fi colectata in pubele din plastic de 50, 120, 240 respectiv 1.100 litri, conform dotarilor existente, iar fractiunea uscata in saci galbeni de 90 de litri, care vor fi pusi gratuit la dispozitie de catre operatorul de salubrizare, care vor putea fi ridicati de la casierii. Pana in prezent au fost comandati 50.000 de saci, din care 25.000 se afla deja in stocul Florisal. La blocurile de locuinte, colectarea selectiva duala va fi facuta la punctele de precolectare existente, amenajate si inchise, dotate cu recipienti marcati de 240 – 1.100 litri pentru fractiunile umeda si uscata. Pentru persoanele juridice, colectarea selectiva duala se va face in recipienti marcati, pentru fiecare fractiune in parte. De asemenea, pentru realizarea acestui sistem, in cartierele municipiului au fost amenajate 210 puncte gospodaresti, care sunt dotate cu 923 de eurocontainere cu capacitatea de 1.100 litri, corespunzatoare pentru fractiunile umeda si uscata.

Startul se da in 7 mai

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, a declarat ca din 7 mai va deveni functional sistemul de colectare selectiva duala a deseurilor. “Din 7 mai dam startul actiunii de colectare selectiva duala a deseurilor. Punctele de colectare sunt finalizate, operatorul de salubrizare – Florisal – are toate dotarile necesare, iar statia de preselectare de la Doba este deja functionala. Va fi foarte greu sa ii convingem pe unii satmareni cu privire la aceasta actiune. In acest sens, vom face campanii de informare impreuna cu cei de la Florisal”, a declarat edilul sef satmarean. Primarul Ilyes a mai declarat ca exista unii satmareni care se opun vehement acestui sistem. “Exista si persoane care nu vor sa inteleaga. Politia Locala a surprins in flagrant un tanar care incerca sa incendieze un punct de colectare din Micro 17. Persoana a reusit sa intre intr-o scara de bloc pe baza de cartela electronica. Suntem siguri unde sta, este doar o chestiune de timp pana cand il vom prinde“, a mai precizat Iuliu Ilyes. Potrivit aceleiasi surse, pana in prezent au fost distruse prin incendiere un numar de 42 de containere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.