Schimbarea climei, cea mai mare problema a lumii

Ultimul raport ONU considera ca niciodata omenirea n-a avut de infruntat un pericol atat de grav. Incalzirea globala constituie cea mai mare amenintare la adresa dezvoltarii umane.

Aceasta este concluzia raportului „Combaterea schimbarilor climatice: solidaritatea umana intr-o lume divizata”, realizat de Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si prezentat concomitent la New York si in Brazilia.

Raportul analizeaza situatia in care se afla populatia a 177 de tari. Autorii au evaluat, de asemenea, impactul pe care fenomenul de incalzire globala il va avea asupra starii de sanatate, sperantei de viata si educatiei locuitorilor din statele respective.

Raportul apare intr-un moment deosebit, avand in vedere ca, peste cateva zile, la Bali, in Indonezia, vor avea loc negocierile pentru semnarea unui nou acord multilateral cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Noul acord urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 2012, atunci cand Protocolul de la Kyoto va lua sfarsit. Raportul PNUD propune „o abordare in paralel” a problematicii incalzirii globale: pe de o parte, reducerea emisiilor de gaze, iar, pe de alta parte, cooperarea internationala in ceea ce priveste adaptarea la schimbarile climatice.

Autorii raportului re-comanda tarilor dezvoltate sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 80 la suta pana in 2050 si, in plus, sa plaseze problematica adaptarii la schimbarile climei in centrul parteneriatelor internationale pentru reducerea saraciei.

Conform raportului, lumea se indreapta catre un „moment de rascruce” care ar putea avea ca rezultat izolarea tarilor sarace de restul lumii. Schimbarile climatice sunt o amenintare pentru intreaga oamenire. Insa oamenii saraci, un grup care nu a contribuit la povara ecologica pe care o acumulam, sunt totusi cei mai afectati si sufera cel mai mult”, a precizat Kemal Dervis, administrator PNUD.

Potrivit raportului in cauza, esecul in combaterea fenomenului de incalzire globala va face ca, cel putin 40 la suta din saracii lumii, adica 2,6 miliarde de persoane, sa se confrunte cu putine sanse de viitor. Fenomenul de incalzire globala a fost calificat si de Ban Ki-moon, secretaul general al ONU, drept o „dubla catastrofa, cu efecte adverse pe termen scurt pentru dezvoltarea celor mai saraci, urmata de pericole la scara larga pentru umanitate”.

SUA trebuie sa-si reduca emisiile de CO2

Tarile dezvoltate sunt si cele mai mari producatoare de emisii de gaze cu efect de sera. Islanda, Norvegia, Australia, Canada, Irlanda, Suedia, Elvetia, Japonia, Olanda, Fran-ta, Finlanda, SUA, Spania, Danemarca si Austria sunt cele mai dezvoltate 15 tari din lume, potrivit datelor examinate de experti, valabile pentru anul 2005. Pe de alta parte, cele mai slab dezvoltate state africane sunt Nigeria, Guineea-Bissau, Burkina Faso si Sierra Leone.

„Primele 20 de state care se plaseaza pe lista celor mai dezvoltate tari au produs in 2004 mai multe emisii de CO2 fata de cele situate la mjilocul si spre sfarsitul listei, in vreme ce China si India sunt cele doua state care au poluat cel mai mult intre tarile din grupa lor”, se mai arata in raportul expertilor ONU. Pe de alta parte, in acelasi an, Statele Unite ale Americii au emis aceeasi cantitate de CO2 cat India si China la un loc.

Autorii raportului puncteaza ca SUA, ”cea mai mare economie mondiala si una din marii emitatori de CO2”, este prima care ar trebui sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera din cel putin doua motive: protejarea propriilor cetateni si prevenirea unor catastrofe ireversibile pe toate planurile, mai ales in cele mai sarace tari ale lumii.

Expertii ONU precizeaza ca incalzirea globala reprezinta o situatie de criza „cu un grad de urgenta implacabil, care leaga prezentul de trecut”, criza care inca poate fi stopata. Ei estimeaza ca mai avem „zece ani pentru a-i schimba cursul”. „Privind spre viitor, incalzirea globala ameninta cu inghetarea si pierderea avantajelor obtinute vreme de ge-neratii, nu numai in ceea ce priveste reducerea saraciei extreme, ci si in privinta sa-natatii, hranei, educatiei si a altor domenii”, comenteaza expertii Natiunilor Unite.

„Combaterea schim-ba-rilor climatice: solidaritatea umana intr-o lume divizata” identifica mai multe a-menintari la adresa omenirii din cauza schimbarilor climatice.

Incalzirea creeaza emigranti climatici

Autorii precizeaza ca sistemele agricole se vor prabusi din cauza secetelor indelungate, a temperaturilor ridicate si a inundatiilor si vor lasa aproximativ 600 milioane de oameni sa se confrunte cu malnutritia. Zonele semiaride ale Africii subsahariene care si acum se lupta cu cel mai mare nivel al saraciei din lume ar putea suferi, pana in 2060, o pierdere a potentialului de productivitate cu pana la 26 la suta.

De asemenea, pentru ca retragerea ghetarilor si modificarea cursurilor ploilor au creat probleme ecologice multor arii din sudul Asiei si nordul Chinei, 1,8 miliarde de oameni sufera din cauza lipsei de apa potabila. Expertii ONU scot in evidenta aparitia emigrantilor climatici. Peste 70 milioane de locuitori ai Bangladesh-ului, 22 milioane de vietnamezi si sase milioane de egipteni ar putea fi afectati de inundatiile cauzate de incalzirea globala.

Solutii pentru evitarea schimbarilor climatice

Autorii Raportului Dezvoltarii Umane solicita guvernelor sa stabileasca o sarcina comuna pentru a evita schimbarile climatice. Ei pledeaza pentru un punct de plecare de 2 grade Celsius peste nivelul preindustrial (nivelul actual este de 0,7 grade Cel-sius). Dar expertii avertizeaza ca, daca tendintele actuale vor continua in acest ritm, suntem mai degraba predispusi unei cresteri pana la 4 grade Celsius decat unei mentineri a nivelului de 2 grade.

Conform raportului, majoritatea statelor dezvoltate au esuat in realizarea celei mai modeste reduceri – in medie, cinci la suta fata de nivelul anului 1990 – stabilit prin Protocolul de la Kyoto, fiind astfel greu de presupus ca vor atinge obiective mai pretentioase.

„Combaterea schimbarilor climatice” sugereaza, in plus, o serie de politici necesare pentru a diminua decalajul dintre afirmatiile privind securitatea climatica si politica energetica pentru a evita schimbarea drastica a climei. Printre cele mai importante sunt: impunerea unui pret pe carbon, standarde de reglementare in domeniul energiei mai drastice, precum si sprijinirea dezvoltarii energiilor cu emisii reduse de carbon.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *