Recolta de porumb din Romania, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani

Recolta de porumb a Romaniei in acest an este doar de 3,5 milioane de tone, ceea ce reprezinta cea mai slaba productie din ultimii 18 ani, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Seceta prelungita din acest an a distrus sute de hectare de teren agricol, provocand majorarea preturilor la alimente.

Conform datelor prezentate, productia medie s-a ridicat la 1,7 tone pe hectar, informatiile bazandu-se pe datele oferite de agricultori, care au finalizat recoltarea porumbului de pe doua milioane de hectare, din totalul de 2,1 milioane destinate culturilor de porumb. Comparativ cu recolta de porumb din 2006, cand s-au produs peste noua milioane de tone, cea din acest an se situeaza cu putin peste o treime. Productia record a fost inregistrata in 2004, cand s-au recoltat 14,5 milioane de tone de porumb. „Este evident ca nu se poate asigura necesarul pentru consumul intern, in primul rand pentru productia furaje. Doar pentru sectorul industrial, necesarul este de patru milioane de tone”, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Adrian Radulescu. Se estimeaza ca in 2008 se va importa peste un milion de tone de porumb.

Productia slaba din acest an a avut o influenta negativa asupra inflatiei. Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu, considera ca inca un an agricol slab va afecta stabilitatea preturilor, cu efecte negative la nivelul intregii economii.

Desi, pentru industrializarea carnii, 70% din materia prima sunt importate, efectele pe piata interna sunt deosebit de negative. Pretul porumbului este de patru ori mai mare fata de anul trecut, din cauza marilor suprafete calamitate de seceta. Aceasta majorare determina scumpiri in lant in intreaga industrie alimentara, pretul materiei prime reprezentand 70% din costul de productie a mezelurilor.

In prima faza, preturile la carne pe piata au scazut, fermierii preferand sa sacrifice inca din vara animalele decat sa le lase sa moara de foame. Insa, mai ales pe perioada iernii, vor fi constatate scumpiri la toate produsele de origine animala, inclusiv lapte si oua.

„Graul s-a scumpit de 2,5 ori fata de anul trecut. Prin urmare, scumpirea painii poate ajunge la 50%, iar efectele se vor simti mai ales la inceputul anului 2008”, apreciaza presedintele Rompan, Aurel Popescu. Metoda care a permis, pana in prezent, tinerea sub control a preturilor a fost apelul la importuri. Dar si in UE s-a inregistrat o scumpire generalizata a alimentelor, ceea ce face ca acest mecanism sa nu mai functioneze.

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *