Schimbarea climei pe planeta va declansa un val de razboaie civile

0
360

Incalzirea globala ar putea deveni un motiv serios pentru pornirea unor conflicte sociale, se arata
intr-un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu prezentat ieri, la summitul de la Bali.

Pretul alimentelor ar putea sa creasca enorm in numai cativa ani, din cauza inflatiei de biocarburanti si a schimbarilor climatice, ceea ce va duce inevitabil la revolte sociale de proportii.

Topirea ghetarilor sau explozia numarului de „refugiati climatici” cauzata de cresterea apelor marilor sau oceanelor va destabiliza regiuni vaste ale planetei. Zonele de risc identificate de specialisti sunt multe la numar. Locuitorii amenintati de furia apelor se vor intrece intr-un maraton al emigrarilor, lasand in urma teritorii intregi distruse de inundatii sau furtuni.

China, Amazonia, subcontinentul indian sau Africa nu sunt decat cateva dintre zonele care vor fi parasite de oameni din cauza foametei ori a cataclismelor.

Raportul traseaza un scenariu credibil si face apel la statele puternic industrializate ce pun in pericol clima prin emisiile necontrolate ale gazelor de sera. In Bazinul mediteraneean, se mai arata in raport, criza politica si presiunea venita din partea emigrantilor se vor inteti si vor fi insotite de lipsa de apa, de bulversari economice, de saracirea populatiei autohtone, cat si de o lipsa a credibilitatii institutiilor publice.

Saracii sa se descurce singuri

Mexicul a cunoscut deja revolte sociale provocate de foamete, iar continentul african este, la randul sau, deosebit de vulnerabil din acest punct de vedere. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a facut un apel la tarile emergente sa lupte cu toata forta impotriva incalzirii globale.

„Tarile in curs de dezvoltare nu trebuie sa mai considere schimbarile climatice ca pe o chestiune legata strict de mediu si trebuie sa-si creeze o optica proprie si sa priveasca aceasta problema prin prisma propriei lor dezvoltari economice.

Incalzirea globala constituie o amenintare serioasa pentru progresul uman peste tot in lume, iar Asia nu face exceptie”, a declarat si Ban Ki-moon, in cadrul unei conferinte de presa din
Bangkok, capitala Thailandei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.