Un studiu al cercetatorilor norvegieni arata ca efectele schimbarii climatice pot fi reduse la minimum, nefiind nici pe departe atat de grave pe cat s-a crezut initial.
„Aceste rezultate sunt cu adevarat senzationale“, a declarat Caroline Leck de la Universitatea din Stockholm care a evaluat proiectul norvegienilor. „Daca vor fi confirmate de alte studii, asta ar putea avea un impact puternic“, considera ea.
De pilda, unul dintre aceste rezultate sugereaza ca incalzirea apei din oceane pare sa se fi stabilizat, in ciuda faptului ca emisiile de dioxid de carbon sunt inca in crestere, relateaza site-ul redOrbit.com.
Profesorul Terje Berntsen, de la Universitatea din Oslo, sustine ca echipa sa a folosit o metoda care le-a permis cercetatorilor sa priveasca intregul pamant ca pe un laborator imens in care umanitatea efectua diverse experimente prin emisiile de gaze de sera, defrisarea padurilor si alte activitati.
Ei au introdus toti factorii care contribuie la incalzirea globala inca din 1750 in cadrul tiparului lor. Au introdus si fluctuatiile schimbarilor climatice cauzate de fenomene naturale precum eruptiile vulcanice sau activitatea solara. Echipa a luat in calcul si schimbarile de temperatura din aer, de la nivelul solului si din apa oceanelor.
Au folosit un singur tipar care a repetat calculul de milioane de ori pentru o analiza statistica. Odata ce au aplicat tiparul si statisticile pentru a analiza temperatura aerului si a apei din oceane, au descoperit ca sensibilitatea climatica, in cazul unei concentratii duble de dioxid de carbon in atmosfera, ar putea fi de 3,7 grade Celsius.
Temperatura va creste doar atunci cand vom ajunge la o concentratie dubla de dioxid de carbon in atmosfera, spune Berntsen si valoarea respectiva se va mentine timp indelungat, deoarece oceanele intarzie efectul cu pana la cateva decenii.
De asemenea, cercetatorii considera ca e putin probabil sa ne confruntam cu schimbari climatice importante in viitorul apropiat.
„Temperatura Terrei a crescut mult in perioada anilor 1990. Cresterea ne-a facut sa supraestimam sensibilitatea climatica“, a explicat Berntsen. „Cel mai probabil suntem martorii unor fluctuatii in sistemul climatic – schimbari care apar in decursul a cateva decenii – si care“ vin dupa o incalzire pe termen lung.
Autorii considera ca daca statele vor lua masuri pentru a reduce emisiile gazelor de sera, impactul incalzirii globale in urmatorii ani va fi mult mai putin inspaimantator.