Se incalzesc cu paie! Sistemul de incalzire ecologica, inaugurat la o gradinita din Hancesti

0
415
O nouă soluţie: încălzirea cu agropeleţi
Se incalzesc cu paie! Sistemul de incalzire ecologica, inaugurat la o gradinita din Hancesti

Au renuntat la focul cu lemne si carbuni si se incalzesc cu paie. Acest sistem de incalzire ecologica a fost inaugurat astazi la o gradinita din Hancesti. Desi urmeaza ca zeci de institutii scolare sa fie dotate cu astfel de sisteme si spera ca oamenii sa le instaleze si acasa, totusi ministrul Economiei sustine ca vom ramane si in continuare dependenti de gazul rusesc.

Noul sistem de incalzire nu fumega, nu miroase si face putin scrum. In plus peletul din paie este pur ecologic.v

Intreg sistemul incalzeste aproape 2 tone si jumatate de apa. Aceasta este evacuta in tevi de o pompa electrica. Problema este ca in lipsa energiei electrice sistemul nu functioneaza.

Educatoarele spun ca daca asa se va intampla si iarna, vor trece la metoda veche de incalzire.

Copiilor le este indiferent cu ce se face focul, doar sa le fie cald.

Desi planifica sa doteze zeci de institutii cu astfel de sisteme, ministrul Economiei deocamdata nu isi doreste unul si la el acasa.

Potrivit ministrului Economiei, daca cele 700 de mii de tone de paie care raman neutilizate in fiecare an ar fi folosite, acestea ar inlocui o patrime din importul de gaze naturale.

Totusi exista putine firme care fabrica brichete din paie. In prezent Republica Moldova importa peste 95% din resursele energetice.

Prin Proiectul Energie si Biomasa, finantat de Uniunea Europeana, autoritatile spera sa reduca cu 15 procente importurile de gaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.