Se va mai construi depozitul de deseuri nucleare la Saligny?

Se va mai construi depozitul de deseuri nucleare la Saligny?

Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive va consulta populatia in privinta amplasamentului, iar daca aceasta nu e de acord se va cauta un alt loc

In urma cu 20 de ani, in Dobrogea s-au identificat 37 de amplasamente potentiale

La 20 de ani de la selectarea amplasamentului pentru un nou depozit definitiv pentru deseuri radioactive – localitatea Saligny – depozitul ar putea fi construit oriunde in alta parte daca asa vor decide localnicii. „Vom intra in consultari si cu populatia. Daca populatia se opune, nu putem construi depozitul aici, dar avem nevoie de un astfel de depozit pentru ca deseurile radioactive trebuie depozitate definitiv. Este suficient spatiu si pentru locatii alternative in Romania”, a declarat ieri, citat de Mediafax, directorul general al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Antoniu Sorescu.
Adaugand ca valoarea investitiei a fost estimata in 2009 la 450 mil. euro, fara TVA, Sorescu a adaugat ca depozitul ar urma sa functioneze pentru o perioada de 60-70 de ani.
Proiectul constructiei depozitului pentru deseuri radioactive de la Saligny, care ar urma sa inmagazineze deseuri radioactive atat de la cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei din Cernavoda, cat si de la unitatile 3 si 4, a fost anuntat de autoritati inca din 2007. „Dureaza mult, pentru ca obtinerea autorizatiei de amplasament dureaza mult, noi acum incercam sa raspundem la toate ingrijorarile. Constructia in sine nu este o mare inginerie”, a continuat Sorescu.
Presedintele ANDR, Florin Tatar, a dat insa asigurari ca pana la finele acestui an va fi „in mod cert obtinuta documentatia necesara caracterizarii amplasamentului” depozitului de deseuri radioactive.
Investitia pentru prima etapa a constructiei depozitului se ridica la 69 milioane euro, fara TVA. Fondurile vor proveni din taxa platita de Nuclearelectrica in valoare de 2 euro pe MWh de energie produsa. Din cei 2 euro, suma de 0,6 euro este destinata activitatilor de dezafectare a reactoarelor, iar diferenta de 1,4 euro este directionata spre finantarea constructiei si operarii depozitului de deseuri radioactive. Suprafata de teren alocata pentru realizarea depozitului este de aproximativ 40 ha, din care 22,5 ha sunt destinate constructiilor.

Depozitul definitiv pentru deseuri radioactive, estimat sa fie construit pana in 2055

In decembrie 2007, presedintele de-atunci al Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), Gheorghe Ionita, anunta ca Romania intentioneaza sa construiasca un depozit definitiv pentru deseuri radioactive, principala preocupare fiind cea a depozitarii celor provenite din producerea energiei nucleare. „Termenul de finalizare este estimat pentru anul 2055. Costurile se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Depozitul geologic definitiv pentru deseurile radioactive va fi construit la o adancime de 500 – 600 metri, pana la 1.000 metri”, afirma atunci Ionita.

Cel de la Saligny urma sa fie pus in functiune in 2014

Demarat in 1992 de catre RENEL – GEN, procesul de selectare al amplasamentului pentru un nou depozit definitiv pentru deseuri radioactive a fost incetinit dupa 1989 „din alte motive decat cele tehnice”. Initial a fost selectata regiunea Dobrogea, unde s-au identificat 37 de amplasamente potential favorite, iar in 1998 a fost inaintata CNCAN documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de amplasare la Saligny. Dupa sase ani de stagnare, procesul a fost reluat in 2005, de catre ANDRAD, documentele fiind trimise din nou CNCAN in 2007. Termenul pentru punerea sa in functiune era 2014.
La inceputul acestui an, constructia depozitului de deseuri radioactive de la Saligny a fost oprita in urma deciziei instantei supreme, care a admis cererea formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

Depozitul de la Baita Bihor e cam mic

In momentul de fata, Romania are un singur depozit definitiv pentru deseurile radioactive. Capacitatea depozitului nu este insa foarte mare, cantitatea pe care o poate stoca fiind de 5.000 mc deseuri radioactive conditionate in 21.000 containere de 220 l.
Spre comparatie, CN Cernavoda produce 11.500 tone de combustibil uzat, 7.000 mc de deseuri radioactive rezultate din operare si 16.000 mc deseuri rezultate din dezafectare.
Revenind la depozitul de la Baita Bihor, activitatea de depozitare definitiva a inceput in 1985 si se estimeaza ca va continua in urmatorii 25 – 30 de ani, acceptand deseuri radioactive rezultate din industrie, medicina si cercetare. Galeriile de depozitare sunt foste galerii de explorare uraniu care au fost largite.

In 2008, UE lua in calcul realizarea unui depozit interregional de deseuri nucleare

Inalti reprezentanti ai agentiilor de management al deseurilor radioactive din Uniunea Europeana s-au reunit in vara anului 2008 la Bucuresti pentru a discuta despre selectia amplasamentului unui depozit interregional de deseuri radioactive care sa gazduiasca deseurile inalt active din mai multe tari.
Atunci, la nivelul Comisiei Europene s-a infiintat un forum pentru energie nucleara care urma sa se ocupe in mod special de problematica deseurilor radioactive, inclusiv de furnizarea de ghiduri privind programele nationale de gospodarire a deseurilor radioactive.
Una dintre posibilitatile luate in calcul de specialistii europeni din domeniu privea constructia unui depozit de deseuri inalt radioactive, de mare adancime (peste 800 metri), unde sa fie stranse deseurile radioactive din mai multe tari (trei sau cinci), neexcluzandu-se insa constructia unor astfel de depozite pe teritoriul fiecarei tari.

Primaria din Cernavoda vrea sa construiasca langa centrala nucleara o terasa pentru turisti

Primaria din Cernavoda vrea sa construiasca langa centrala nuclearelectrica o terasa pentru turisti, intrucat a primit multe cereri de la cetatenii care vor sa vada unitatea de aproape.
„Foarte multi turisti ne suna si ne roaga sa le permitem accesul in centrala”, a declarat luni intr-o conferinta de presa primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa.
Centrala nucleara din Cernavoda furnizeaza aproape 20% din energia consumata in toata tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *