Seceta imparte tara in invinsi si invingatori

Ferme care asteapta falimentul, tarani care isi vand vitele la pretul unor blugi de firma, legume banale scoase pe tarabe la pret de delicatese, plus partea mai putin vizibila a dezastrului: inflatie marita, crestere economica incetinita, cheltuieli mai mari la buget.

„Am ajuns sa cumpar legume din piata. Eu, care mergeam in piata la Bucuresti cu Aro-ul plin de ladite, de cateva ori pe vara”, spune cu naduf ialomiteanul Ion Matache, aratand spre gradina din spatele casei: o intindere galben-maronie, brazdata de crapaturi si presarata cu tufe uscate. „Am mai si udat, dar degeaba – pur si simplu a fost prea cald si n-a plouat deloc”, explica batranul.

In situatia lui sunt sute de mii de fermieri din sudul si estul Romaniei. De altfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, peste 1,7 milioane de hectare din cele 2,8 milioane de hectare cultivate cu grau, secara, orz, orzoaica si rapita sunt calamitate. Cu alte cuvinte, cam doua treimi din total. In ceea ce priveste productia de grau, s-a constatat ca aceasta totalizeaza trei milioane de tone, cu 44% mai putin decat cea realizata anul trecut.

„Seceta mi-a afectat 85% din culturi. Am primit despagubire de la buget, dar nu cea stabilita de catre comisie, de 1,3 milioane de lei, ci doar de 800.000 de lei, motiv pentru care i-am dat in judecata. Asa se intampla de obicei, primesti banii in functie de relatii”, spune Alexandru Ion, proprietarul fermei Agromix din Buciumeni, judetul Calarasi.

Nici crescatorii de animale nu sunt mai fericiti. Lipsa furajelor i-a facut pe multi dintre ei sa-si sacrifice vitele sau sa le vanda la preturi ridicole: 300-400 de lei o vaca si 500-600 de lei un cal. Spre bucuria unor procesatori de carne, care au obtinut materie prima ieftina fara prea mare efort.

Citeste articolul Seceta imparte tara in invinsi si invingatori integral in Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *