Seceta urca inflatia anuala la 4%

Rata medie anuala a inflatiei, indicator de convergenta nominala.

Dupa trei luni consecutive de stationare, seceta urca rata anuala a inflatiei cu o treapta, si anume de la 3,8% la 4% – nivelul inregistrat in luna iulie a.c. In aceste conditii, se pune intrebarea fireasca: s-a oprit procesul de dezinflatie? Categoric, nu. Chiar daca rata anuala a inflatiei a inregistrat in luna iulie nivelul de 4%, superior cu 0,2 puncte procentuale celui din luna iunie (3,8%), dezinflatia nu si-a schimbat traiectoria descendenta.

Linie descrescatoare

Ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei – ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei – confirma si de aceasta data procesul accentuat de dezinflatie. si anume nivelul ratei medii anuale a inflatiei calculate conform metodologiei europene – media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente – a scazut fata de 6,56% (nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005) cu 1,8 puncte procentuale in mai, 2 puncte procentuale in iunie 2007, respectiv 2,2 puncte procentuale in iulie a.c. Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada august 2006-iulie 2007 (in raport cu media preturilor din perioada august 2005-iulie 2006) a fost mai mare cu 4,38%. O mentiune se impune: chiar daca rata anuala a inflatiei, datorita fluctuatiei de la o luna la alta a ratei lunare a inflatiei (crestere de la 0,14 la 0,29%, cum s-a inregistrat in ultima luna) si modului de calcul – rezultatul inmultirii ultimilor 12 indici de preturi de consum lunari cu baza in lant raportati la 100, din produsul obtinut si exprimat in procente scazandu-se 100 – isi schimba sau nu traiectoria, rata medie anuala a inflatiei continua sa-si urmeze linia descrescatoare.
Rata anuala a inflatiei este utilizata de Banca Nationala a Romaniei – asa cum procedeaza toate bancile centrale – ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 4% (iulie 2007/iulie 2006) se inscrie in tinta de inflatie din acest an. si anume 4% cu un interval de variatie de /-1 punct procentual.

Citeste articolul Seceta urca inflatia anuala la 4% integral in Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente