Suntem cu totii investitori, fie ca investim bani, resursele companiei, propriile talente sau pur si simplu timp si energie. Dar stim sa o facem cu cap? Uitandu-ne la modul in care lucreaza albinele, vom vedea ca e mult loc de crestere a eficientei. Vezi 6 lectii care iti vor da de gandit!
Investitia, daca este facuta cum trebuie, este creativa, bazata pe schimburi benefice reciproce si aduce valoare lumii in general. Este mai mult decat speculatie, mai mult decat o simpla afacere, necesitand intrebarea “Unde mergem pentru cel mai bun sfat?”. Cine are secretul? Manageri agresivi ai fondurilor de investitii, sefii televiziunilor?
Se pare ca cel mai buni mentor cand vine vorba de managementul investitiilor a fost langa noi tot timpul. Nu e Piata, ci e Mama Natura, care s-a adaptat si a progresat timp de 3,8 miliarde de ani. Natura nu e doar un loc de scapare din vietile noastre profesionale, este sursa unei intelepciuni profunde, care ne poate imbunatati felul in care luam deciziile.
Daca inainte de a crea un produs, reorganiza o echipa sau a investi bani ne-am intreba ce ar face Natura in locul nostru, atunci am lua decizii optime si simple.
Cele 6 principii ale bio-mimetismului, potrivit specialistilor Janine Benyus si Dayna Baumeister, descriu cum functioneaza lumea din jurul nostru si ne ajuta sa imprumutam din intelepciunea ei, nu doar sa o secam de “recolta”.
Astfel, cand ne vom alinia caracteristicilor esentiale ale sistemelor naturale vom fi orientati firesc catre abordari multidimensionale, pe termen lung si profitabile intr-un mod durabil. Una dintre cele mai cuprinzatoare intelepciuni din natura provine din lumea albinelor. Iata 6 principii ale bio-mimetismului, ilustrate si inspirate de aceste creaturi magnifice:
Foloseste resursele in mod eficient
In natura, eficienta nu e doar rapida si ieftina. Ea reflecta un adevar mai profund. Spre exemplu, fagurii de miere arata frumos, cu toate acele hexagoane aranjate ca intr-o plasa, dar ei sunt si incredibili de eficienti: hexagoanele folosesc mai putin material si energie pe unitate in cadrul unei structuri integrate decat orice alta forma.
Cum ar fi daca fiecare dintre noi ar avea la locul de munca sau in agenda un mix ideal din punct de vedere al structurii si al flexibilitatii?
Dezvolta-te organic, nu accelerat
Sistemele naturale se dezvolta complet prin sincronizare si interconectare. Albinele nu isi maximizeaza cresterea de dragul cresterii. Ele isi extind stupul doar atunci cand este nevoie de mai mult spatiu – cand populatia creste si cand depozitele de hrana trebuie marite.
Aceasta abordare in ideea “toate la timpul lor” le ajuta pe albine sa aiba intotdeauna de lucru doar atat cat pot duce. Astfel, resursele lor de energie nu se epuizeaza niciodata. Si noi, daca nu am porni in sprint atat de des si am alege varianta cresterii organice, am avea multe de castigat si nu am risca sa ramanem fara suport pe parcurs.
Fii in armonie cu piata in care activezi
Organismele naturale se dezvolta contextual, fiind conectate cu ritmuri si adaptate circumstantele care le inconjoara. In ceea ce priveste albinele, faimosul lor zbor tipic transmite informatii complexe intr-o maniera foarte simpla.
Fiecare dans contine informatii in legatura cu starea si calitatea resurselor si schimbarile necesare in activitatea lor. Sunt luate in calcul pozitia soarelui si disponibilitatea florilor. Ajustarile lucreaza si de partea cealalta: florile produc intr-un anumit interval de timp nectar, pentru a maximiza procelul polenizarii. Asa da piata eficienta!
Iesi pe teren
Cand albinele trebuie sa schimbe locatia stupului, decizia este luata intr-un mod democratic, simplu si deschis. In primul rand, albinele parasesc stupul, nu se retrag int-o sala de conferinte pentru a lua o hotarare. Cand se intorc din misiune, impartasesc celorlalte informatiile de pe teren in cel mai simplu mod, fara “inflorituri”.
Cum ar fi daca si noi ar trebui sa parasim biroul si sa impartasim apoi informatii pretioase in mod obiectiv, cand ar fi necesar sa fie luata o decizie foarte importanta?
Evolueaza daca vrei sa supravietuiesti
Pe termen lung, adaptarea se transforma in evolutie. Nicio specie nu evolueaza in conditii de izolare. Albinele si florile au evoluat impreuna de-a lungul secolelor, fiecare asigurandu-si supravietuirea speciei. In timp, s-au dezvoltat perechi de evolutie mult mai specifice. Spre exemplu, un singur tip de floare isi elibereaza polenul numai atunci cand un anumit tip de albina zumzaie, la exact nivelul de vibratie necesar.
Cum ar arata ecosistemele de business daca s-ar aplica acest model de echipa in lumea investitiilor? Bineinteles, nu suntem insecte, dar putem lua acest exemplu simplu – albinele – atunci cand cautam un mentor, un model care sa ne inspire atunci cand ne dorim sa fim cat mai eficienti, pentru a obtine mai usor profit pe termen lung.
Mai mult, noi insine suntem parte din natura, si constientizand acest lucru ne poate readuce modestia si capacitatea de a te minuna, doua ingrediente necesare cand vorbim de inovatie adevarata si de gandire independenta.