Seful statului pune umarul la disparitia aurului din Romania

Seful statului pune umarul la disparitia aurului din Romania

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Sulina, ca este un sustinator al proiectului Rosia Montana, dar considera ca trebuie renegocitate conditiile de partajare a beneficiilor de pe urma exploatarii, iar masurile de protejare a mediului trebuie sa fie la standard european, potrivit realitatea.net.

„Cred ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. Romania are nevoie de el, cu conditia sa fie renegociate conditiile de partajare a beneficiilor din operarea zacamintelor de aur si argint”, a spus presedintele Traian Basescu, completand ca o alta conditia este crearea „unor masuri de mediu la standard european”.

Seful statului a explicat ca in ultimii cinci ani pretul aurului a crescut de la 600 de dolari uncia la 1700 de dolari, cu perspectiva ca pana la finalul anului 2011 sa depaseasca 2200-2500 de dolari. „Oameni buni, ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei…”, a spus Basescu.

In ceea ce priveste criticile privind distrugerea mediului, sefului statului i-a invitat pe oponentii proiectului sa mearga la Rosia Montana, mentionand ca el a fost de trei ori, pe vremea cand era primar al municipiului Bucuresti.

„Un asemenea proiect nu poate fi inceput fara un aviz al Comisiei Europene. Problema e ca Guvernul sa aiba curajul sa spuna romanilor in primul rand ca acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit”, a mai spus Traian Basescu.

Desi Ministerul Culturii a avizat descarcarea arheologica in masivul Carnic, unii democrat-liberali s-au declarat categoric impotriva proiectului si au invocat interese in demararea acestuia. Astfel, Monica Macovei chiar a adus in atentia conducerii PDL a subiectului, insa in cadrul BPN parerile au fost impartite si nu s-a luat nicio decizie politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *